Kontrollü hemorajik şok modelinde direkt peritoneal ressusitasyonun akciğer hasarına etkisi
The effect of direct peritoneal resuscitation on lung injury in controlled hemorrhagic shock model
  1. Tez No: 289061
  2. Yazar: ZAFER AKINCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER RIDVAN TARHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hemorojik şok, peritoneal ressusitasyon, IL-6, IL-10, TNF, Hemorrhagic shock, peritoneal resuscitation, IL-6, IL-10, TNF
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kontrollü hemorajik şok modelinde direkt peritoneal ressusitasyonunakciğer hasarına etkisiBüyük travmalardan ve hemorajik şoktan sonra gelişen akciğer hasarımorbidite ve mortaliteyi anlamlı bir şekilde arttırmaktadır. Cerrahi kliniklerde multipletravmalı hastalarda sıklıkla tanısal amaçlı peritoneal lavaj yapılmaktadır. Serumfizyolojik bu amaçla en yoğun kullanılan ajandır. Bu konuda yapılan bazıçalışmalarda periton diyaliz sıvısı ile yapılan direkt peritoneal ressusitasyonunhemorajik şok sonrası gelişen barsak damarlarındaki vazokonstrüksiyonu geriçevirdiğini, hatta vasodilatasyon yaptığını ve splanknik alanda kan akımını artırdığınıgöstermişlerdir. Bizim de bu çalışmadaki amacımız, hemorajik şok modeli uygulananratlarda periton diyaliz sıvısı ile yapılan direkt peritoneal ressusitasyonun hemorajikşok sonrası hedef organ olan akciğerdeki hasarını azaltacağı hipoteziniaraştırmaktır.Çalışmamızda 32 adet yetişkin Wistar Albino cinsi erkek rat kullanıldı ve hergrupta 8 adet rat olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Yapılan girişimlerin hepsi genelanestezi altında gerçekleştirildi. Karotis arteri, hemorajik şok oluşturmak üzerekanüle edildi. Ortalama arteriyel kan basınçları 40 mmHg olacak şekilde kontrollühemorajik şok oluşturuldu.Grup I'de sadece arteriyel monitörizasyon yapılarak sham grubu oluşturuldu.Grup II'ye Arteriyel monitörizasyon yapılarak kontrollü hemorajik şok oluşturuldu ve1 saat sonra İV sıvı resüsitasyonu yapıldı. Grup III'e Arteriyel monitörizasyonyapılarak kontrollü hemorajik şok oluşturuldu ve 1 saat sonra İV sıvı resüsitasyonuve batın içine SF ile peritoneal ressusitasyon yapıldı. Grup IV Arteriyelmonitörizasyon yapılarak kontrollü hemorajik şok oluşturuldu, 1 saat sonra İV sıvıresüsitasyonu ve batın içine periton diyaliz sıvısı ile peritoneal ressusitasyon yapıldı.Tüm gruplardaki ratlardan median sternotomi ile 24 saat sonra akciğer doku örneğialınarak histopatolojik olarak incelendi ve Rat Spesifik ELISA Kitleri ile akciğerdokusunda IL-6, IL-10 ve TNF-? çalışıldı.Çalışmamızda hemorajik şok grubunda şok sonrası IL-6 değeri azalmış,periton diyaliz sıvısı grubunda ise şok sonrası IL-6 değeri artmış olarak tespit edildi.Periton diyaliz sıvısı grubunda şok sonrası IL-10 ve TNF-? değerleri bir miktarartmış olarak tespit edildi; ancak istatiksel olarak anlamlı değildi.Yaptığımız deneysel çalışmanın verilerine dayanarak kontrollü hemorajik şokmodelinde periton diyaliz sıvısı ile peritoneal ressusitasyon yapılan grubun akciğerdoku incelenmesinde interstisyel PMNL infiltrasyonunu azalttığı, alveolar septalkalınlık artışını engellediği ve akciğer hasarı üzerine iyileştirici etkisini gözledik.
Özet (Çeviri)
The effect of direct peritoneal resuscitation on lung injury in controlledhemorrhagic shock model.Lung injury developed after the great trauma and hemorrhagic shockincreases morbidity and mortality in a meaningful way. Diagnostic peritoneal lavageis making often in patients with multiple trauma in surgery clinics. Saline themost heavily used agent for this purpose. Some studies on this subject,peritoneal the direct ressusitation made with dialysis fluid turns backvasoconstriction developing bowel of blood vessels after hemorrhagic shock andshowed increased blood flow in the splanchnic area. Our aim in this study, toinvestigate the hypothesis that the decrease damage of target organ in the lungs ofperitoneal the direct ressusitation made with dialysis fluid after hemorrhagic shock inrats applied model of hemorrhagic shock.In our study, 32 adult male Wistar Albino rats were used and divided into fourgroups to be 8 rats in each group. All of the initiatives carried out under generalanesthesia. Carotid artery was cannulated to create hemorrhagic shock. Meanarterial blood pressure to be 40 mmHg to was created controlled hemorrhagicshock.In Group I, sham group consisted of only by arterial monitoring. In Group II,controlled hemorrhagic shock consisted of by arterial monitoring and after an hourwas made IV fluid resuscitation. In Group III, controlled hemorrhagic shockconsisted of by arterial monitoring and after an hour was made IV fluid resuscitationand was made SF and peritoneal ressusitasyon into abdomen. In Group IV,controlled hemorrhagic shock consisted of by arterial monitoring and after an hourwas made IV fluid resuscitation and was made peritoneal dialysis fluid andperitoneal ressusitasyon into abdomen. Lung tissue samples from rats in all groupswere taken with median sternotomy after 24 hours and examinedhistopathologically. IL-6, IL-10 and TNF-? were studied with Rat Specific ELISA kitsin lung tissue.In our study, IL-6 values decreased after hemorrhagic shock in hemorrhagicshock group, In the group of peritoneal dialysis fluid after the shock was found to beincreased value of IL-6. Peritoneal dialysis fluid after the shock group, the IL-10 andTNF-? values were found to be increased in an amount but was not statisticallysignificant.By based data of our experimental study, in controlled hemorrhagic shockmodel, we observed to decreased to interstitial PMNL infiltration, prevented theincrease in alveolar septal thickness and healing effect on lung injury in examinationof lung tissue of group with peritoneal dialysis fluid and peritoneal ressucitation.