Yetişkinlerde Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) şiddeti ile fiziksel aktivite düzeyi ve vücut profili arasındaki ilişki
The relation between physical activity, body composition and obstructive sleep apnea severity in adults
- Tez No: 289068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Spor, Chest Diseases, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, vücut profili, obstrüktif uyku apnesi, armband, bioelektrik impedans, Physical activity, body composition, obstructive sleep apnea, armband, bioelectric impedance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmanın amacı Uyku apnesi hastalığı ve hastalık şiddeti ile vücut profili ve fiziksel aktivite düzeyi arasında bir ilişkinin olup olmadığını incelemektir. Bu amaçla 10 ağır uyku apne hastası, 10 hafif-orta uyku apne hastası ve 20 sağlıklı birey kontrol grubu olarak araştırmaya dahil edilmiştir. Tüm deneklerin vücut profilleri bioelektriksel impedans analizi yöntemi (Tanita Body Composition Analyser; TBF 300, Tokyo, Japonya) ile ve fiziksel aktivite düzeyleri hastaların sağ üst koluna en az 3 gün süre ile takılan armband fiziksel aktivite monitörü (SWA; Body Media, Inc., Pittsburg, PA) ile ölçülmüştür. Yapılan istatistiksel analizler sonrasında gruplar arasında fiziksel aktivite parametreleri açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmezken (p > 0,05), vücut profili parametrelerinden sadece BMI açısından ağır uyku apneli grup (34,09 ± 1,48) ile Kontrol grubu (29,81 ± 0,74) arasında (p = 0,033) ve kalça çevresi açısından ağır uyku apneli grup (113 ±3,03) ile hafif-orta uyku apneli grup (105 ± 2,14) arasında anlamlı fark bulunmuştur (p = 0,042). Hastalık ve hastalık şiddeti ile fiziksel aktivite düzeyi arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, ancak hastalığın şiddeti ile vücut kompozisyonu arasında bir ilişkinin olabileceği bu araştırmanın verileri ışığında tespit edilen sonuçlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine, whether a relationship between sleep apnea and body composition and phycical activity is present or not. Ten vigorous sleep apnea patient, 10 light-mild sleep apnea patient and 20 healty control group person were participated in the study. Body composition of subjects was asessed by using bioelectrical impedancemeter (Tanita Body Composition Analyser; TBF 300, Tokyo, Japan) and phsical activity level was assessed by using armband phsical activity monitor (SWA; Body Media, Inc., Pittsburg, PA). At the end there was no statistical difference between groups in physical activity levels (p > 0,05), but the BMI was higher (p = 0,033) in vigoruos sleep apnea patients (34,09 ± 1,48) than the control group (29,81 ± 0,74), and hip circumference was higher (p = 0,042) in vigorous sleep apnea patients (113 ±3,03) than the light-mild sleep apnea patients (105 ± 2,14). In conclusion no relation was found between the severity of disorder and the physical activity level, but the severity of OSAS seemed to be related with the higher body mass index levels.