Meme kanserli hastalarda CASP8 ve CASP9 gen polimorfizmlerinin araştırılması
Investigation of CASP8 and CASP9 gene polymorphisms in breast cancer patients
- Tez No: 289221
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP ERÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, CASP8, CASP9, Polimorfizm, Breast cancer, CASP8, CASP9, Polymorphism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETMEME KANSERLİ HASTALARDA CASP8 VE CASP9 GEN POLİMORFİZMLERİNİN ARAŞTIRILMASIAsuman ÇELEBİYüksek Lisans Tezi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim DalıTez Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Recep ERÖZAralık 2011, 71 sayfaMeme kanseri tüm kanser türleri arasında kadınlarda en sık görülen kanser tipidir. Meme kanserine neden olan risk faktörlerinin %5-10'luk kısmını kansere yatkınlık genlerinde meydana gelen kalıtsal mutasyonlar ve değişiklikler oluşturur. Kansere yatkınlık genlerindeki bu değişimlerin bir kısmı apoptozis mekanizmasının işlemesi esnasında gerçekleşir. Apoptozis (programlanmış hücre ölümü) doku homeostazından sorumlu olan, hücre intiharı olarak da bilinen fizyolojik bir süreçtir. Apoptozis mekanizmasının tetiklenmesi aşamasında veya herhangi bir basamağında meydana gelen değişiklikler tümör gelişimine katkıda bulunur. Kaspazlar olarak bilinen sistein proteazların büyük bir ailesi, yüksek organizmalarda apoptozisin yürütülmesinden sorumludur. CASP8 geni D302H polimorfizminin, meme kanseri oluşumu üzerine etkili olduğu yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. Ancak bildiğimiz kadarıyla CASP9 geni Q221R G>A, 83 C/T ve 5969 C/T polimorfizmleri ile meme kanseri arasındaki ilişkiye ait araştırmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma, apoptotik hücre ölümü esnasında rol oynayan kaspaz genlerinden olan CASP8 (D302H) ve CASP9 (Q221R G>A, 83 C/T ve 5969 C/T) genlerinde bahsedilen polimorfizmler ile meme kanseri riski arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere planlanmıştır. Bu amaçla, çalışmamızda meme kanseri tanısı konularak ameliyat edilmiş olan 55 hasta ve meme kanseri dışı bir etkenden dolayı opere edilen 32 sağlıklı bireyin parafine gömülü doku örnekleri kullanıldı. Bu bireylerin parafine gömülü doku örneklerinden DNA izolasyon işlemi yapıldıktan sonra ilgili polimorfizmlerin araştırılması için PCR-RFLP yöntemi uygulandı. CASP8 geni D302H polimorfizmi C allelinin meme kanseri riskini azaltıcı etkiye sahip olduğu bulundu (p: 0.067). CASP9 geni 83 C/T polimorfizmi T alleli (p: 0.000) ve 5969 C/T polimorfizmi C allelinin (p: 0.000) meme kanserine karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu bulundu. Ancak CASP9 geni Q221R polimorfizmi ile meme kanseri riski arasında bir ilişki bulunamadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF CASP8 AND CASP9 GENE POLYMORPHISMS IN BREAST CANCER PATIENTSAsuman ÇELEBİMaster of Science Thesis, Department of Medical Biology and GeneticSupervisor Asist. Prof. Dr. Recep ERÖZDecember 2011, 71 pagesBreast cancer is the most common type of cancer in women among all types of cancer. Inherited mutations and alterations in cancer susceptibility genes constitute %5-10 of risk factors that cause breast cancer. Some of the changes in cancer susceptibility genes come into being during the process of the apoptosis mechanism. Apoptosis (programmed cell death) also known as suicide of cells is physiological event which is responsible for tissue homeostasis. In stage of triggering of mechanism of apoptosis or alterations in any step of apoptosis could promote development of tumor tissue. A large family of cystein proteases, termed caspases, is responsible for the execution of apoptosis in higher eucaryotes. It has been identified in previous studies that D302H polymorphism of CASP8 gene effect the formation of breast cancer, but as far as we know it was not found information for the relationship between breast cancer and Q221R G>A, 83 C/T and 5969 C/T polymorphisms of CASP9 gene. This study was planned to investigate the relationship between risk of breast canser and mentioned polymorphisms of CASP8 (D302H) and CASP9 (Q221R G>A, 83 C/T, 5969 C/T) genes which play important role during cell death. For this aim, in our study, paraffin-embedded tissue samples belonging to 55 patients who had been operated by diagnosed breast cancer and 32 healthy induviduals who had been operated caused of non-breast cancer was studied. After the isolation of DNA from this individuals? paraffin-embedded tissue samples, PCR-RFLP method was applied for investigation of related polimorphisms. C allele of CASP8 gene, D302H polymorphism, was found to be associated with a reduced risk of breast cancer (p:0.067). C allele of 83 C/T polymorphism (p:0.000) and T allele of 5969 C/T polymorphism (p:0.000) of CASP9 gene was found to have a protective effect towards breast cancer. But not found to be associated with breast cancer risk and CASP9 gene Q221R G/A polymorphism.