Bina inşaatında çalışan işçilerde bel ağrısının değerlendirilmesi
The evaluation of low back pain of the constructors working on building construction
  1. Tez No: 289222
  2. Yazar: EDA ELBİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY YEŞİLDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, İnşaat işçileri, Oswestry skalası, İş Sağlığı, Low Back Pain, Consruction Workers, Oswestry Scale, Occupational Health
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu kesitsel çalışmanın amacı bir inşaat şirketinde çalışan işçilerde bel ağrısı prevalansının (yaşam boyu, yıllık, aylık, nokta) incelenmesi ve bel ağrısını etkileyen risk faktörlerinin belirlenmesidir.Araştırmanın evreni bir inşaat şirketinde çalışan 347 işçidir. İnşaat işçilerinde bel ağrısını değerlendirmek için kişisel bilgileri ve iş öyküsünü, bel ağrısı risk faktörleri günlük yaşam aktivitelerini sorgulayan Oswestry skalasını içeren anket formu Ağustos -Eylül 2009 tarihleri arasında yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Tüm işçilere bel ağrısından korunmayı içeren eğitim verilmiştir ve eğitim öncesi son 6 ayda işe başlayan 21 işçiye bel ağrısıyla ilgili bilgilerini ölçen anket formu yanıtlatılmış ve 1 ay sonra aynı anket formunu tekrar yanıtlayarak eğitimin etkinliliği değerlendirilmiştir.Bu çalışmada bel ağrısının yaşam boyu, yıllık, aylık ve nokta prevelansları sırasıyla %53.6, %33.4, %15.3, %14.4 olarak bulunmuştur. İş memnuniyeti, iş monotonluğu, ağırlık taşıma ve kaldırma, dönerek ve öne eğilerek ağırlık kaldırma yada taşıma risk faktörü olarak belirlenmiştir. Bel ağrısı olan inşaat işçilerinde oswestry puanının ve ağrı skalalarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Eğitim sonrası bilgi puanı eğitim öncesi bilgi puanından daha fazla ve aralarındaki farklılık anlamlı bulunmuştur.İnşaat işçilerinin kişisel ve mesleki risk faktörleri açısından bilgilendirilmesi, işe girişte bel ağrısını önlemeye yönelik eğitimlerin verilmesi, işgücü kaybına ve maliyete neden olan bel ağrısı prevelansının azaltılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this cross-sectional study is to investigate the low back pain prevelance of the workers in a construction company (lifetime, annual, monthly, point) and identify the risk factors affecting low back pain.The population of the study is 347 workers working in a construction company. To evaluate the low back pain of construction workers, the questionnaire form including Oswestry scale, which examines personal information and working story, low back pain risk factors and daily life activities is applied interviewing face to face between August and September 2009. All the workers were trained to avoid low back pain and before the training, 21 workers who started working in the last 6 months were required to answer questionnaire form evaluating their information about low back pain and giving the the same questionnaire to the same workers 1 month later, the effectiveness of the training was evaluated.In this study, the lifetime, monthly and point prevelance of the low back pain was found as %53.6, %33.4, %15.3, %14.4. Work satisfaction, work monotony, weight carrying and lifting, weight lifting by rotating and leaning forward or carrying was identified as a risk factor. It was found that Oswestry points and ache scale of construction workers who had low back pain was high. It was also found that information score after the education was higher than the information score before the education and the difference between them was found as significant.Construction workers are thought to be informed in terms of personal and occupational risk factors and given education to avoid low back pain before starting to work. Additionally, low back pain prevelance which causes cost is thought to be decreased.