A Rewiev of the emergence of the term, concept and history of industrial design and a theoretical analysis of the major elements forming the structure for a prospective historigraphy
Endüstriyel tasarım terimi, kavramı ve tarihinin ortaya çıkışının incelenmesi ve gelecekteki bir tarih yazımının yapısını şekillendiren temel elemanların kuramsal analizi
  1. Tez No: 28923
  2. Yazar: TEVFİK BALCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE ERZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Tasarım Tarihi, Endüstriyel Tasarım, Tasarım, Obje, Tasarlanmış Objelerin Transformasyonu, Değer Atfetme Mekanizmaları, Method, Endüstri, Industrial Design History, Industrial Design, Design, Objects, Transformation of Designed Objects, Value Attribution Mechanism, Method, Industry
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
ÖZ ENDÜSTRİYEL TASARIM TERİMİ, KAVRAMI VE TARİHÎNİN ORTAYA ÇIKIŞININ İNCELENMESİ VE GELECEKTEKİ BİR TARİH YAZIMININ YAPISINI ŞEKİLLENDİREN TEMEL ELEMANLARIN KURAMSAL ANALİZİ B ALCIO?LU, Tevfik Doktora Tezi, Mimarlık Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Assoc.Prof.Dr. Jale ERZEN Mart, 1993, 310 sayfa Bu tez endüstriyel tasarım tarihinin kuramsal sorunları ile ilgilidir. Bu sorunlar disiplinin kısa geçmişinden kaynaklandığından tez öncelikle endüstriyel tasarım tarihinin köklerini gözden geçirir. Tasarım ve diğer ilgili deyimlere bağlı olarak endüstriyel tasarım terim ve kavramının ortaya çıkışını analiz eder ve literatür ile tarih kitaplarındaki artışı gözden geçirir. Tarih yazımı incelenir ve sorunları tartışılır. Tez en anlamlı sorunla, tarih yazımı tarafından benimsenmiş ve sindirilmiş özgün bir yaklaşımın olmamasıyla uğraşır. Bu sorun, yeni doğmuş bir disiplinin kimlik arayış krizinden başka bir şey değildir* Krizi aşmak için endüstriyel tasarım tarihine özgü bir yaklaşımın gerekliliği vurgulanır. Bu yaklaşımın, endüstriyel tasarımın yapısını oluşturan temel elemanları kavraması için kuramsal çerçevelere gereksinimi vardır. Adı geçen temel elemanlar, yani method, endüstri, tasarım ve benzer disiplinlerle ilişki, tasarım objesi ve dönüşümleri, ve diğer konular analiz edilerek tartışılır ve gelecekteki bir tarih yazımı için kuramsal perspektifler çizilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A REVIEW OF THE EMERGENCE OF THE TERM, CONCEPT AND HISTORY OF INDUSTRIAL DESIGN AND A THEORETICAL ANALYSIS OF THE MAJOR ELEMENTS FORMING THE STRUCTURE FOR A PROSPECTIVE HISTORIOGRAPHY BALCIOGLU, Tevfik PhD in Architecture Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Jale ERZEN March, 1993, 310 pages This dissertation is concerned with the theoretical problems of industrial design history. Since these problems derive from the short past of the discipline, the thesis initially reviews the roots of industrial design history. It analyses the emergence of the term and the concept in terms of design and other related expressions, and introduces the rise of literature and history books. Later, the historiography is studied and its problems are discussed. The dissertation deals with the most significant problem which is the lack of an original approach adopted and assimilated by the writing of history. This problem is nothing but the identity crisis of a new born discipline. It is stressed that an original approach special to industrial design history is necessary. This approach requires theoretical frameworks for the clear understanding of the major elements forming its structure. The major elements, namely, the method, the industry, the relationship with design and cognate disciplines, designed objects and their transformations, and other aspects are analysed and discussed one by one, and theoretical perspectives are drawn for a prospective historiography.