Evaluation of residental environments residents preferences and statisfactions with their residential environments
Konut çevrelerinin değerlendirilmesi: Konut yerleşimlerinde bireylerin tercih ve beğenileri
  1. Tez No: 28924
  2. Yazar: BAHAR ZARAKOLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Çevreleri, Etkileşim, Çevre Kalitesi, Tercihler, Residential setting, interaction, environmental quality, preference
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Son yıllarda kentlerimizde gördüğümüz, insan-çevre uyumu olmayan yerleşimler, bu tezi, konut çevrelerinin nasıl geliştirileceği sorusuna yönlendirmiştir. Konut çevrelerini çalışmak, toplumun belirli bir kesitinin ortaya konmasıdır ve bu nedenle çalışma sosyal içeriğe sahip olmalıdır. Bu tezde, insan-çevre ilişkisinin incelenmesi, elverişli konut yerleşimlerinin elde edilmesinde bir yol olarak gösterilmiştir. Bu çalışmada amaç, daha iyi yaşam koşullarının sağlanması için hane halklarının konut çevrelerini nasıl değerlendirdiklerini, tercihlerini ve tercihlerini etkileyen faktörleri saptamaktır. Uluslararası bir projenin birbölümü olarak, Ankara'nın dört ayrı yerleşim bölgesinde 96 bireyle anket yapılmıştır. Anketin sonuçlarına göre, bireylerin konut çevrelerindeki tercihlerini etkileyen faktörlerin başında yaş ve cinsiyet gelmektedir. Merkeziyet ve komşuluk ilişkileri ise üzerinde en çok durulan özellikler olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
There is enough evidence to state that, in recent years appropriate consideration has not been given to the assessment of environmental quality. The scenes in residential settings of our cities, which do not mostly provide healthy and satisfactory conditions for resident-environment fit, forced me to divert my study to the question of how the quality of residential environments can be improved? To study residential environments is to explore a cross-section of a society, therefore, the study should include behavioral and social complexity. In this study, certain factors of man-environment interaction are demonstrated as a guide to achieve satisfactory environments and its 111qualitative assessment is based on a socio-cultural, psychological and physical congruence. To evaluate housing units for a better way of living, this study intends to find out how people value their residential environments and which factors are influential on their environmental preferences. As part of an international project, 96 interviews were carried out in four different residential settings of Ankara. The results indicated that, preference of a residential setting depends on the age, sex, stage in the life cycle of the respondents; and characteristics of neighborhood and centrality were the qualities mostly mentioned by all of the subjects.