Sağlıklı erişkin bireylerde okuler vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel ( OVEMP) normal değerleri
The normal values of ocular vestibular evoked myogenic potantials in the healthy adult population
- Tez No: 289233
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT NACİ ÖZLÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Vestibulookuler refleks, okuler vestibuler miyojenik cevap, normatif veri, Vestibulo-ocular reflex, ocular vestibular myogenic response, normative data
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kuvvetli ses ve vibrasyon gibi uyaranlar, baş hareketi olmaksızın refleks oküler hareketleri başlatabilirler. Yakın zamanda kullanıma giren okuler vestibüler uyarılmış myojenik potansiyel testi, noninvaziv olarak inen (assenden ) vestibüler yolu ve beyin sapında çaprazlanan vestibülooküler refleksi değerlendirmektedir. Bu çalışmanın amacı sağlıklı erişkin bireylerde oküler vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel normal değerlerini belirlemektir.Çalışma, Başkent Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda kulak şikayeti olmayan 38 adet gönüllü, sağlıklı birey ile yürütülmüştür. Çalışmaya katılan bireylere KBB muayenesini takiben odyolojik değerlendirim, pozisyonel testler uygulanmıştır. Saf ses ortalamaları 20 dB'den iyi olan, pozisyonel testlerinde nistagmus saptanmayan bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara oküler vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel testi yapılarak, elde edilen dalgaların latans ve amplitüd değerleri saptanmıştır.Çalışmaya alınan 38 (76 kulak) sağlıklı bireyin 18'i erkek, 20'si kadın; yaş ortalaması 40,2± 11.6 (22-58) idi. N1 latansı sağ kulak için 9,8±2,1 msn, sol kulak için 9,3±1,9 msn (p=0,312) idi. Sağ kulakta P1 15,0±2,3 msn, sol kulakta 14,7±2,2 msn (p= 0,651) idi. Amplitüd değerleri sağ kulakta 3,3±1,5 µV, sol kulakta 3,3±1,1 µV (p= 0,919) bulundu. Her iki cinsiyet için parameterlere bakıldığında latans ve amplitüd değerleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Yaş ve oküler vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel testi ilişkisine bakıldığında, N1 değerleri ile yaş arasında pozitif bir korelasyon saptandı(r=242, p =0,0359). Aynı şekilde P1 değerleri ile yaş arasında da pozitif bir korelasyon saptandı(r=250, p=0,030). Ancak yaş ile amplitüd arası anlamlı ilişki yoktu (r=052, p=0,633). Elde edilen bulgulara göre cinsiyet ve kulak yönü test sonuçlarını etkilemediğinden toplam 76 kulak için test parametreleri hesaplandı. Buna göre, N1 latansı 9,62±2,02 (4,30-16,00) msn; P1 latansı 14,90 ±2,33 (9,0-21,00) msn idi. Amplitüd ortalaması 3,36 ±1,36 (1,06-8,48) µV idi.Okuler vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel latans değerleri literatüre benzer olarak saptanmıştır. Elde edilen değerler, kliniğimizin yetişkin normatif değerleri olarak belirlenmiştir. Sonuçlar vestibüler hastalıkların değerlendiriminde kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Stimulants such as high-level voice and vibration may initiate reflex ocular movements without head movement. Ocular vestibular evoked myogenic potential test is a recently introduced noninvasive test that evaluates ascending vestibular tract and vestibulo-ocular reflex that is crossed in the brain stem. The aim of this study is to determine the normal values of ocular vestibular evoked myogenic potentials in the healthy adult population.The study was carried out with 38 healthy volunteers with no ear complaints, in Baskent University, Department of Otorhinolaryngology. Audiological evaluation and positional tests were applied to the subjects after a thorough otorhinolaryngologic examination. The patients that had pure tone average of lower than 20 dB and that have no nystagmus during the positional tests were involved. Ocular vestibular evoked myogenic potential tests were performed and the latency and amplitude values of the waves were recorded.Eighteen of the 38 patients (76 ears) were male and the mean age of the patients was 40,2±11,6 (22-58). N1 latency was 9,8±2,1 msec for the right ear and 9,3±1,9 msec for the left ear (p=0,312). P1 was 15,0±2,3 msec in the right ear and 14,7±2,2 msec in the left (p= 0,651). Amplitude values were found as 3,3±1,5 µV in the right ear and 3,3±1,1 µV in the left ear (p= 0,919). There was no significant difference of latency and amplitude values between male and female patients (p>0,05). There was a positive correlation of N1 values and age (r=242, p =0,0359). Similarly, there was a positive correlation of P1 values and age (r=250, p=0,030). No relationship was found between age and amplitude (r=052, p=0,633). Test parameters of 76 ears were calculated since age and side did not interfere with the test results. Thus, N1 latency was 9,62±2,02 (4,30-16,00) msec; P1 latency was 14,90 ±2,33 (9,0-21,00) msec and the mean amplitude was found as 3,36 ±1,36 (1,06-8,48) µV.The latency values of ocular vestibular evoked myogenic potentials were found consistent with the values in the literature. The results were considered as the normative values of adult population in our clinic, which will be used in evaluation of vestibular disorders.