PET/BT'nin meme kanserinde hasta takibine katkısı
The impact of PET/BT on clinical managementof breast cancer patients
  1. Tez No: 289252
  2. Yazar: FAİK ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERAY ALPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, FDG-PET, Kemik sintigrafisi, kemik metastazı, Breast cancer, FDG-PET, bone scintigraphy, bone metastasis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
FDG-PET onkolojide önemli yeri olan ve giderek yaygınlaşan bir görüntüleme yöntemidir. Biz bu çalışmada F18-florodeoksiglukoz (FDG) PET/BT'nin meme kanseri olgularının değerlendirilmesinde hasta takibine katkısını, Tc99m-metilendifosfonat (MDP) kemik sintigrafisi bulguları, tümör belirteçleri, klinik parametreler ve mevcut radyolojik görüntüleme yöntemlerinin sonuçları ile birlikte değerlendirmeyi amaçladık.Haziran 2006 ile Eylül 2007 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'na meme kanseri tanısıyla FDG-PET/BT çekimi yapılmak üzere gönderilen ve aynı zamanda yakın tarihli (en fazla 3 ay) Tc99m-Metilendifosfonat (MDP) ile kemik sintigrafisi çekimi yapılmış ve tümör belirteç düzeyi bakılmış toplam 50 hasta çalışmaya alındı.Tüm olguların PET/BT görüntülemeleri anabilim dalımızda mevcut spiral BT entegre edilmiş PET tarayıcıda (Siemens Biograph 6 LSO-PICO PET/ 6 slice spiral BT) yapıldı. Kemik sintigrafisi çekimleri 31 (%62) hastada bizim merkezimizde, 19 (%38) hastada ise farklı dış merkezlerde yapılmıştı.Olguların % 32'sinde (16/50) PET/BT ile progresyon saptandı. Progresyon saptanan bu olguların % 87'sinde (14/16) tümör belirteçleri yüksekti . PET/BT ile progresyon saptanan olguların %13'ünde (2/16) ise tümör belirteçleri normaldi.9 olguda (%18) PET/BT çekimi sonrası evre değişikliği olmuştur. 9 olgunun tamamında evrede artış saptanmıştır.Sonuç olarak ,FDG-PET/BT konvansiyonel görüntüleme yöntemleri ve laboratuar parametreler ile karşılaştırıldığında meme kanseri olgularının takibinde avantajlar getirmektedir. FDG-PET/BT meme kanseri olgularının yeniden değerlendirilmesinde tümör belirteçleri ve kemik sintigrafisi gibi parametrelerden daha güvenilir, doğruluğu daha yüksek bir görüntüleme yöntemidir. FDG-PET/BT'nin avantajlarından biri de iskelette olduğu kadar, lenf nodları, yumuşak doku ve organların değerlendirilmesinde de kullanılabilmesidir. Ancak FDG-PET/BT'nin maliyeti ve ulaşılabilirliği ile osteosklerotik metastazların kemik sintigrafisi ile daha iyi saptanabildiğine dair yaygın görüşler nedeniyle iki tetkikin birinin diğerinin yerini almaktan ziyade birbirinin tamamlayıcısı olarak değerlendirilmesinin daha uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The İmpact of PET/CT on Clinical Management of Breast Cancer PatientsFDG-PET is an imaging technique that has a great importance and is becoming more widespread in oncology. In our study, we aimed to evaluate the role of fluorodeoxyglucose PET/CT in follow-up of the breast cancer patients and to assess the findings of PET/CT with the findings of Tc99m-methylene diphosphonate (MDP) bone scintigraphy, tumour markers, clinical parameters and existing radiologic imaging modalities.50 breast cancer patients referred to Uludag University Faculty of Medicine Nuclear Medicine Department for FDG-PET/CT imaging between June 2006 and September 2007 who had Tc99m-methylene diphosphonate (MDP) bone scintigraphy and tumor markers examination in the last 3 months were included in our study.The PET/CT scanning of all patients were done with the present PET scanner integrated with spiral CT (Siemens Biograph 6 LSO-PICO PET/ 6 slice spiral CT) in our department. In 31 patients (62%), bone scintigraphy was performed in our center but in 19 patients (38%) it was performed in other centers.In the 32% of the patients (16/50) progression was determined with PET/CT scanning. In 87% of these patients with progression, the tumor markers were elevated. In the others (2/16) (13%), tumor markers were normal.The stage of the cancer was altered in 9 cases (18%) after PET/CT scanning. In all nine cases, increase in the stage of the cancer was detected.As a result; when FDG-PET/CT scanning is compared with the conventional imaging modalities and laboratory parameters, FDG-PET/CT has advantages in follow-up of breast cancer patients. In the re-evaluation of breast cancer patients, FDG-PET/CT is more reliable method than the parameters like tumor markers and bone scintigraphy. One of the advantages of the FDG-PET/CT scanning is its ability in the assesment of lymph nodes, soft tissues and organs as well as in skeleton. But due to the accessibility and cost of FDG-PET/CT and common agreement about the superiority of bone scintigraphy in the detection of osteosclerotic metastasis, it is suggested to use both imaging procedures as complemantary to each other, instead of using only one of them.