Lateral epikondilitin tedavisinde GaAs lazer uygulamasının etkinliği
The efficiency of the GaAs laser therapy in the treatment of lateral epicondylitis
- Tez No: 289253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ALTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, lazer tedavisi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, lateral epikondilitin (LE) tedavisinde GaAs lazer uygulamasının etkinliğini araştırmak amacıyla randomize, prospektif, kontrollü ve çift kör olarak yapıldı.Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'na bağlı Atatürk Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi polikliniğine Aralık 2007-Nisan 2008 tarihleri arasında başvuran LE tanısı alan 49 hasta (50 dirsek) çalışmaya alındı. 36'si kadın, 13'i erkek toplam 49 hastanın yaş ortalaması 47.53±9.46 olarak bulundu. Hastalar lazer (n=25) ve plasebo lazer (n=25) grubu olmak üzere 2 gruba randomize edildi. Hastalara 3 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere 15 seans lazer ve plasebo lazer tedavisi uygulandı.Hastalar başlangıçta, tedavi sonrasında (3.hafta) ve 3. ayda Kol. Omuz, El Sorunları Anketi (DASH), Hasta Bazlı Lateral Epikondilit Değerlendirme Testi (PRTEE), basmakla duyarlılık, algometrik duyarlılık, ağrısız kavrama gücü, Nottingham Sağlık Profili (NSP) ve Vizüel Analog Skala (VAS) ile ölçülen istirahat, hareket ve dirençli el bileği dorsifleksiyonuyla ağrı parametreleriyle ve tedaviye yanıt skoruyla değerlendirildi.Tedavi sonrasında 3.haftada yapılan değerlendirmede her iki grupta da başlangıca göre tüm parametrelerde anlamlı düzelme görüldü (p ? 0.05). Lazer ve plasebo grupları karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmadı. 3. ay yapılan değerlendirmelerde de tüm parametrelerde anlamlı iyileşmelerin sürdüğü gözlendi. Gruplar arası karşılaştırmalarda dirençli el bileği dorsifleksiyonuyla ağrı, basmakla duyarlılık, DASH, PRTEE alt grup ve toplam skorlarında ve NSP ağrı alt grubunda lazer grubu lehine anlamlı düzelmeler görüldü (p ? 0.05). Tedaviye yanıt skorları incelendiğinde, 3.hafta sonunda gruplar arasında fark bulunmadı. 3.ayda kategori içine düşen hasta sayısı yeterli olmadığından istatistiksel değerlendirme yapılamadı.Sonuç olarak LE'li hastalarda lazer tedavisi ile kısa dönemde plaseboya üstünlük sağlanamamış olmasına karşın uzun dönemde özellikle fonksiyonel parametrelerde anlamlı düzelme sağlanmıştır. Nisbeten yan etkisiz bir tedavi olan lazer LE'in uzun dönem tedavi seçenekleri arasında yer bulabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the efficiency of the low level laser therapy in the treatment of lateral epicondylitis as randomized, prospective, controlled and double blind.49 patients (50 elbows) with lateral epicondylitis who were admitted to Atatürk Rehabilitation Centre of Uludağ University Medical School Physical Medicine and Rehabilitation between December 2007 and April 2008 were included in the study.