Propasal for a four-season multipurpose complex combining golf tourism and resort recration in Tekirova Antalya
Golf turizmi ve resort rekroasyonunu birleştiren dört mevsime yönelik Antalya Tekirova'da çok amaçlı bir yapı grubu önerisi
- Tez No: 28926
- Danışmanlar: İLHAN KURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Golf Turizmi, Resort Rekreasyonu, Otel, Golf Klübü, Kır Klübü, Golf Tourism, Resort Recreation, Hotel, Golf Club, Country Club
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZ GOLF TURİZMİ VE RESORT REKREASYONUNU BİRLEŞTİREN DÖRT MEVSİME YÖNELİK ANTALYA TEKİROVA* DA ÇOK AMAÇLI BİR YAPI GRUBU ÖNERİSİ İŞERİ, Altuğ Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Tez Yöneticisi: Öğr.Gör. İlhan KURAL Haziran, 1993, 178 Sayfa Bu çalışma Türkiye'de turizm alanında birinci derecede sorun haline gelmiş olan dört mevsim boyunca işletmeciliğin sürdürülememesine ve arz-talep dengesizliğine çözüm getirebilecek bir yapı grubu projesi önermeyi amaçlamaktadır. Antalya, Kemer - Tekirova'da golf turizmi ile resort rekreasyonu kapsamına alan bir delüks yapı grubunun soruna çözüm olacağı sonucuna varılan çalışmanın bazım ölü sezonların en aza indirilmesi, turizm sezonunun uzatılması ve hareketlerin dört mevsime yayılması oluşturmaktadır. İkinci kısımda, dünyadaki ve Türkiye'deki turizm olgusu ve geleceğe yönelik projeksiyonların neler olduğu tartışılmakta ve değerlendirilmektedir. Turist ihtiyaçlarının tespiti, turizm tipolojilerinin gelişimi ve bunların otel tipolojilerini ne şekilde yönlendirdiği, otellerin genel bir değerlendirmesiyle birlikte üçüncü kısımda ele alınmaktadır. Golf turizminin dünya ülkelerindeki görünümü, golf turizminin heryönüyle araştırılması ve resort rekreasyon ile birlikteliği dördüncü kısımda ele alınan konulardır. Beşinci kısım, klimatolojik değerlendirme ve tartışmalarla birlikte, Akdeniz Bölgesi esas kabul edilerek Antalya yöresi ve Kemer'in beş alt istasyonundan biri olan Tekirova üzerinde yapılan detaylı bir çalışmayı kapsamaktadır. Altıncı kısımda, golf turizmi ve resort rekreasyonunu birleştiren yapı grubu önerisinin ana amaç ve hedeflerine yönelik olarak golf kompleksi konstrüksiyonunun ihtiyaçları tek tek ele alınmakta, piyasa araştırması ve fizibilite çalışmaları ile birlikte lan L. McHarg tarafından geliştirilmiş olan overlay metoduyla, önerinin yer alacağı arazinin analizleri yapılıp, program elemanları ayrıntılı olarak incelenip, arsa üzerindeki dağılımı tartışılmakta, proje için gerekli zemin hazırlanmaktadır. Yedinci kısımda ise, proje önerisi ve temel ilkeleri açıklanmaktadır. Son kısım, tezin genel bir değerlendirmesiyle birlikte, sonucu içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPOSAL FOR A FOUR SEASON-MULTIPURPOSE COMPLEX COMBINING GOLF TOURISM AND RESORT RECREATION IN TEKÎROVA, ANTALYA ÎŞERÎ, Altuğ M.S. in Architecture Supervisor: Inst İlhan KURAL June, 1993, 178 pages The aim of this study is to develop a proposal for the solution of a major problem in Turkish tourism; that is, how to keep the touristic facilities in operation throughout the year and how to provide a remedy for the unbalance in the supply and demand. The proposed solution is a deluxe complex combining golf tourism and resort recreation in Antalya, Kemer-Tekirova, the basic idea being to reduce the inactive seasons to a niinimum, by extending the active touristic season and by spreading the activities to the four seasons. In the second chapter of this thesis, the nature of tourism activities and plans for the future both in the world and in Turkey are being discussed and evaluated. The third chapter deals with questions such as the estimate of the needs of tourists and the development of typologies of tourism and the ways in which they have influenced hotel typologies. A general evaluation of hotels is alsoincluded. The position of golf tourism in the various countries, an inquiry into golf tourism in all its aspects and its close relationship with resort recreation are the questions dealt with in the fourth chapter. The fifth chapter includes climatological evaluations and discussions and, taking the Mediterranean Region as basis, presents a detailed study conducted in the Antalya region and Tekirova, one of the five substations of Kemer. In the sixth chapter, taking into consideration the main objectives and goals of the proposal made for a complex combining golf tourism and resort recreation, the requirements for the construction of a golf complex is dealt with one by one, including market inquiry and feasibility studies. Moreover, using the overlay method developed by Ian L. McHarg, an analysis of the land in which the proposal would be put into effect is made, the elements of the suggested program are scrutinized in detail and their location on the site is discussed, and the background required for the project is thus prepared. The seventh chapter deals with the proposal of the project and the fundamental principles it involves. The last chapter of the study includes a general evaluation of the thesis and the conclusions arrived at.