Thermal distillation of in-situ on during steam injection
Yerinde petrolün buhar basma sırasında ısısal damıtılması
- Tez No: 28927
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER OKANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerinde Damıtma, Asfalt, Piroliz, Hafif Parçalanma, Elementel Analiz, Isısal Analiz, Buharla Öteleme, Insitu Distillation, Asphaltene, Pyrolysis Visbreaking, Elemental Analysis, Thermal Analysis, Steamflooding
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
öz YERİNDE PETROLÜN BUHAR BASMA SIRASINDA ISISAL DAMITILMASI KARACAN, Cevat Özgen Yüksek Lisans Tezi, Petrol Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ender OKANDAN Eylül, 1993, 354 sayfa Bu çalışmada, petrol ile doyurulmuş! doğrusal bir model buharla ötelendikten sonra üretilen ve yerinde kalan petrolün özellikleri incelenmiştir. Çalışma için, 120 °C,150 °C,200 °C ve 225 °C buhar sıcaklığı kullanılan buharla öteleme deneylerinde Garzan C24 API> ve îkıztepe C11.2 °API> ham petrolleri kullanılmıştır. Üretilen petrol numunelerinin kompozisyonlarının değişimi elementel analiz deneyleriyle izlenmiştir. Bu deneyler buhar sıcaklığı arttıkça üretilen petrolün daha fazla miktarda elementel hidrojen içerdiğini göstermiştir. Bunun sonucu olarak, üretilen petrolün H/G oranının buhar sıcaklığı arttıkça daha yüksek olduğu fîA flMSKÖOlETÎM KURT!görülmüştür. Bu, yerinde damıtılmayla, üretilen petrolün daha hafif hidrokarbonlar içerdiğini göstermiştir. Diğer taraftan piroliz deneyleri daha yüksek buhar sıcaklığında üretilen petrolün parçalanma sonrası daha az kalıntı bıraktığını, buna karsın reaksiyonun aktivasyon enerjisinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu üretilen petrolün doymuş hidrokarbonlarca zenginleştiğine bağlanmıştır. Yukarıdaki bulgular yoğunluk ve akmazlıktaki azalmayla da desteklenmiştir. İkiztepe petrolü için, hafif kırılma olayının, üretilen petrolde asfalt miktarının düşmesi ve parçalanma aktivasyon enerjisinin artmasıyla gözlendiği kadarıyla, akmazlık ve yoğunluğun düşmesinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Buharla öteleme sonrası doldurmanın değişik yerlerinden alınan kireçtaşı-kalan petrol karışımları üzerinde yakma deneyleri yapılmıştır. Bu deneylerde, hem Garzan hem de îkıztepe petrolü için yerinde kalan petrolün ana olarak yakıt depolama ve yüksek sıcaklık oksitlenmesi aktivasyon enerjilerinin buhar sıcaklığındaki artışla arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL DISTILLATION OF IN-SITU OIL DURING STEAM INJECTION KARACAN, Cevat Ozgen M.S. in Petroleum Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ender OKANDAN September, 1993, 354 pages In this study, the change in produced and residual oil properties, after steamflooding a linear limestone model saturated with crude oil, was investigated. For the study. Oar zan Crude Oil C24 °API> and Ikiztepe Crude Oil were used in steamflooding experiments employing 120 °C, ISO °C, 200 °C and 225 C steam injection temperatures. The change in the composition of produced oil samples were monitored by elemental analysis runs. These experiments showed that produced oil contains more elemental hydrogen as steam temperature increases. So, in general, an increase in H/C of produced oil was observed with increasing steam temperature. This shows that as a 111 fC YÜKSEKÖ?RETİM KURULO ©oküMAHTASYOH MEEKBEtresult, of in situ distillation produced oil contains lighter hydrocarbons. Pyrolysis experiments, on the other hand, showed that the amount of residue left after cracking of samples produced at higher steam temperature runs decrease and their cracking activation energy increase. This was concluded as blending of the produced oil with more of the saturated hydrocarbons. The above findings were confirmed with a general decrease of density and viscosity of produced oiLFor Ikiztepe oil, visbreaking was concluded as a mechanism, besides distillation, to decrease density and viscosity as followed from a decrease of asphaltene amount in produced oil and from an increase in its activation energy. Combustion experiments were run on residual oil- limestone samples taken from the pack after steamflooding. In these experiments, an increase mainly in the fuel deposition and high temperature oxidation activation energies of residual oil with increasing steam injection temperature was observed for both Garzan and Ikiztepe residual oils.