Transfer of passengers between models and transit lines in urban transportation.Feasibility of improvements: A case study of Ankara
Kentiçi ulaşımda türler ve hatlar arası yolcu aktarmaları.Geliştirme olanakları: Ankara örnek çalışması
- Tez No: 28925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentiçi ulaşım, aktarma, yolcu aktarmaları, besleme sistemleri, park et ve devam et, Urban transportation, transfer, transfer of passengers, feeder systems, park and ride
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
ÖZ KENTİÇİ ULAŞIMDA TÜRLER VE HATLAR ARASI YOLCU AKTARMALARI. GELİŞTİRME OLANAKLARI : ANKARA ÖRNEK ÇALIŞMASI SABANCILAR, Serpil Yüksek Lisans Tezi, Şehir Planlama Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç.Dr Ali TÜREL Ocak, 1993, 234 sayfa. Son yıllarda kentiçi ulaşım konusunda yapılan çalışmalar yeterli bir kentiçi ulaşım hizmetinin ancak birbiriyle bütünleşmiş sistemlerle olanaklı olabileceğini ortaya koymuştur. Bu bütünleşmenin sağlanmasında ve yeterli bir kentiçi ulaşım hizmeti sunumunda aktarma anahtar rolü oynamaktadır. Bir alana kentiçi ulaşım sistem yatırımı yaparken ve bu sistemin işletilmesinde yolcuların ve işleticilerin aktarma koşulları dikkate alınmalıdır. Aksi taktirde, kentiçi ulaşım sistem bütününün işletilmesinde yetersizlikler ortaya çıkabilecektir. Bu nedenle, özel araç, minibüs gibi düşük kapasiteli türlerden hafif raylı sistem, metro gibi yüksek kapasiteli türlere aktarma yapan en fazla yolcuyu çekebilmek ve kentiçi ulaşım sistem bütününü yeterli ve verimli bir şekilde işletebilmek için aktarma koşullarının belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu sorunun çalışılmasında öncelikle aktarmanın teorik çerçevesi oluşturulmuş ve aktarmayla ilişkili diğer konular irdelenmiştir. Örnek çalışma Vkapsamında ise iki ayrı anket yer almıştır. Bu anketlerle aktarmalı ve aktarmasız yolculuklara ilişkin yolculuk süresi ve yolcuların tür seçimi belirlenmiştir. Bunlara ek olarak aktarmalı ve aktarmasız yolculuklar karşılaştırılarak farklılık ve benzerlikleri ortaya konmuştur. Çalışmanın sonunda ise bir kentiçi ulaşım sisteminin yatırım ve işletme aşamalarında aktarma koşulları dikkate alınmazsa, kentiçi ulaşım sistemlerinin bütünleştirilmesinde olumlu bir rol oynayabilecek aktarmanın kentiçi ulaşım sistem bütününe olumsuz etkileri olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSFER OF PASSENGERS BETWEEN MODES AND TRANSIT LINES IN URBAN TRANSPORTATION. FEASIBILITY OF IMPROVEMENTS: A CASE STUDY OF ANKARA SABANCILAR, Serpil M.S. in City Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali TÜREL January, 1993, 234 pages. In recent years, the studies related with urban transportation showed that an efficient urban transportation service is only possible with well-integrated systems. Transfer is the key factor in maintaining the integration and in offering an efficient urban transportation service. The transfer conditions of passengers and operators should be taken into consideration in making investments and in operating an urban transportation system in an area. Otherwise, there may be inefficiency in the operation of the whole urban transportation system. Therefore, it is significant to determine transfer conditions in order to attract maximum number of passengers who take trasfer trips especially from low capacity modes like private car, minibus etc. to high capacity modes like LRT, metro etc. or the vice versa and to operate the whole urban transportation system efficiently. In studying this problem, the theoretical framework of transfer is Hiformed and the other subjects related to transfer are examined. Under the context of case study two different surveys are included. With these surveys trip time in transfer and non-transfer trips and modal choice of passengers are determined. In addition to these, transfer and non-transfer trips are compared in order to understand their similarities and dissimilaries. It is concluded that if » transfer conditions are not considered in the investment and operation stages of an urban transportation system, transfer from one mode to another and from one line to another will have negative effects on the whole urban transportation system which can have a positive role in the integration of urban transportation systems.