Proposal and analysis of a new passive solar heating system for multistory buildings
Çok katlı binalar için yeni bir güneşle pasif ısıtma sistemi önerisi ve analizi
- Tez No: 28929
 - Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Pasif Güneş, Düşük-Enerjili Bina, Doğal Termal Dolaşım, Kentsel Enerji, Enerji Tasarrufu, Passive Solar, Low-Energy Building, Natural Thermal Circulation, Urban Energy, Energy Savings
 - Yıl: 1993
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZ ÇOK KATLI BİNALAR İÇİN YENİ BİR GÜNEŞLE PASİF ISITMA SİSTEMİ ÖNERİSİ VE ANALİZİ TAN, Melih Doktora Tezi, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı Tez Danışmam: Prof.Dr.Vacit İMAMO?LU Ağustos 1993, 144 sayfa Binalarda güneş enerjisinden pasif yararlanmada güneşe yönlenme en önemli kısıtlama olarak görülmektedir. Kuzey yarımkürede güneş enerjisini toplayan yüzeyler güneye bakmalıdırlar. Doğuya bakan yüzeyler sadece öğleye kadar, batıya bakan yüzeyler öğleden sonraları güneş alabilmektedir. Kuzeye bakan yüzeyler ise çok az güneş görebilmektedirler. Kuzey mekanların güneş ışınlarını alması için katarası penceresi gibi yöntemler kullanılabilmekle beraber, bu yöntemler az katlı binalarda uygulanabilmektedirler. Çok katlı binalarda kuzeydeki mekanlar soğuk mekanlar olarak kabul edilmekte ve bu mekanlar için ek ısıtma yükleri öngörülmektedir. Yüksek yoğunluklu kentsel alanlarda, binaların sıra sıra dizilmesi teknik ve estetik açılardan uygun görülmediği için, bu alanlarda güneş enerjisinin yaygın kullanılmasına en önemli engeli binaların güneşeyönlendirilememesi oluşturmaktadır. Geliştirilen yeni yöntem bu sorunlara eğilmektedir. Güney cephede oluşturulacak sera üzerindeki güneş etkisi doğal dolaşım ile kuzey cephede oluşturulacak seraya transfer edilecektir. Yeni sistem bir dairenin doğu ve batı yönlerinde oluşturulacak seralar arasında da uygulanabilir. Böylece öğleden önce doğudan batıya, öğleden sonra batıdan doğuya enerji transferi sağlanabilir. Çok katlı bir binanın bir dairesini simule eden bir güneş evi yapılmıştır ve burada doğal termal dolaşımın güney sera ile kuzey sera arasında, tavana ve döşemeye yerleştirilen borular vasıtasıyla gerçekleştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPOSAL AND ANALYSIS OF A NEW PASSIVE SOLAR HEATING SYSTEM FOR MULTISTORY BUILDINGS TAN, Melih Ph.D. in Building Science, Architecture Supervisor: Prof.Dr.Vacit İMAMO?LU August 1993, 144 pages The orientation of a building with respect to the sun is the most important constraint in the passive use of solar energy for building heating. In the northern hemisphere, solar energy collecting elements must be south facing in order to get the highest benefit. Rooms facing east and west get direct radiation only in the morning and afternoon, respectively. North facing spaces can receive only negligible sunlight. Clerestories may admit direct sunlight into northern spaces but this technique is limited to low rise buildings. In multistory buildings, the northern parts are generally defined as cooler zones and additional heating capacities are installed for these spaces. In dense urban areas, as buildings in rows are not iiidesirable both from technical and aesthetic reasons, orientation of the buildings to the sun forms the major obstacle to wider use of solar energy. The new passive solar heating configuration proposed in this thesis is an attempt to overcome these problems. The solar heating effect on the southern sunspace will be transferred to northern glazed balcony by natural thermal circulation. The new configuration may be applied between eastern and western sunspaces, transferring energy from east to west before noon and vice-versa in the afternoon. A solar house, simulating an apartment of a multistory building had been built and it was observed that natural thermal circulation occurs between the southern sunspace and the northern glazed space through the air ducts placed in the ceiling and floor.