Housing affordability problem and a computer aided affordability analysis concerning the low income groups in Turkey
Konut ödeme gücü sorunu ve Türkiye'de düşük gelirli gruplara yönelik uygulanabilecek bilgisayar destekli bir ödeme gücü analizi geliştirilmesi
  1. Tez No: 28928
  2. Yazar: IŞIL KARABAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Ödeme Gücü, Gelir, Düşük Gelir Gruplan, Konut Harcamaları, Ödeme Gücü Analizi, Finansal Kaynaklar, Housing affordability, income, low-income groups, Housing Expenditures, Affordability Analysis, Financial resources
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZ KONUT ÖDEME GÜCÜ SORUNU VE TÜRKİYE'DE DÜŞÜK GELİRLİ GRUPLARA YÖNELİK UYGULANABİLECEK BİLGİSAYAR DESTEKLİ BİR ÖDEME GÜCÜ ANALİZİ GELİŞTİRİLMESİ KARABAY, Işıl Yüksek Lisans Tezi, Şehir Planlama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Murat BALAMİR Eylül, 1993, 157 sayfa Bu tez, düşük gelirli gruplara yönelik konut politikaları oluşturulmasında politika yapıcılara, hedef grupların sosyo-ekonomik özelliklerine ilişkin verileri ve devlet bankalarınca konut kredileri adı altında sağlanan kredi mekanizmasını kullanarak bir Ödeme Gücü Analizi ve Ödenebilecek Konut büyüklüğü belirleyerek yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada Konut Ödeme Gücünün tanımı, ölçümleri, belirleyicileri ve farklı politik idarelerdeki boyutunun ele alınmasıyla başlayıp, bu soruna karşı alman veya alınması düşünülen yaklaşımlar incelenmiştir. Alan çalışması olarak Türkiye seçilmiştir. Ödeme gücü sorunu da bir gelir sorunu olduğundan farklı gelir gruplan ve busorunun bu gelir gruplan üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Bu etkiler özellikle konut seçiminde, konuta tasarruf şekillerinde, konut kolaylıklarında ve özellikle kira giderlerinin gelir içindeki payında kendini göstermektedir. Ödeme Gücünün belirlenmesinde ve ödenebilecek konut büyüklüğününün tanımlanmasında bir Bilgisayar Modeli kullanılmıştır. Mevcut kredi mekanizması içinde düşük gelir gruplarının standart bir konut büyüklüğünü elde edemedikleri sonucundan yola çıkarak farklı kredilendirme seçenekleriyle ödeme gücü sınırlan yeniden tanımlanmıştır. Düşük faiz oranlan ve uzun geri ödeme sürelerinin gelir gruplarının ödeme gücünde daha etkili olduğu ve ödenebilecek konut büyüklüklerini etkilediği belirlenmiştir. Buna göre düşük faiz ve uzun geri ödeme, standart bir konut büyüklüğü olan 60 m2'yi ödenebilir kılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOUSING AFFORDABILITY PROBLEM AND A COMPUTER AIDED AFFORDABILITY ANALYSIS CONCERNING THE LOW INCOME GROUPS IN TURKEY KARABAY, Işıl M.S. in City Planning Supervisor: Assist.Prof.Dr. Murat BALAMÎR September, 1993, 157 pages This thesis is intended to assist the housing policy makers in formulating policies, concerning low-income households, by providing an affordability analysis and determining affordable housing sizes through using the data of the economic characteristics of these low-income households under the present loan terms of the State Banks provided as“Housing Credits”. The study started with an explanation of the Housing Affordability concept, its measures, determinants and its use in the different national contexts and examples in the approaches to solve housing problems. The case study, being Turkey, implies the housing affordability as an income problem in which the effects of this 111problem in which the effects of this problem are faced by the lowest income groups more seriously. Changing housing preferences, and tenancy structures, the lack of housing amenities and high ratio of housing expenditure to income are the outcomes of this problem. A computer model is prepared to calculate the“Loan Carrying Capacity”and the affordable housing sizes that the lowest income groups have under the present loan terms. The results necessitated a change in these loan terms such as low interest rates, long repayment periods and increases in income as with the present housing system, it is impossible for the lowest income group to own a standard sized 60 m2 housing. With a new analysis of the housing affordability of the households by changing the loan terms, low interest rate was seen to be more effective to increase the affordability. If a low annual interest rate of 35% and a long repayment period were applied as loan terms, this option is more effective and sensitive for lowest income groups as they can afford to own a 60 m2 of housing.