Buildings with combined functions in Anatolian Seljuk Architecture ( An evaluation of design principles, past and present functions)
Anadolu Selçuklu mimarisinde birleşik fonksiyonlu yapılar (Tasarım prensipleri, geçmiş ve günümüzdeki fonksiyonlarının bir değerlendirmesi)
- Tez No: 28930
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR BAKIRER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Selçuklu Mimarlığı, Birleşik Fonksiyonlu Yapılar, Yeni işlev, Anatolian Seljuk Architecture, Buildings that have Combined Functions, Refunctiorring
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 558
Özet
ÖZ ANADOLU SELÇUKLU MİMARÎSİNDE BİRLEŞİK FONKSİYONLU YAPILAR (TASARIM PRENSİPLERİ, GEÇMİŞ YE GÜNÜMÜZDEKİ FONKSİYONLARININ BİR DE?ERLENDİRMESİ) İPEKO?LU, Başak ACAR Doktora Tezi, Restorasyon Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. ömür BAKIRER Nisan, 1993, 512 sayfa Selçuklu Dönemi Anadolu Mimarisinde birleşik fonksiyonlu yapılar tasarım özellikleri bakımından faildi bir grup oluştururlar. Bu araştırmanın amacı; camii, türbe, medrese, ve darüşşifa birleşmelerinden oluşan yapılar grubunu incelemek, tasarım ilkelerini belirlemek ve bugünkü kullanım durumlarım değerlendirmektir. İncelenen örneklerin çoğu daha önce üzerinde çalışılmış ve 3%yırdanmış yapılardır. Ancak daha önceki çalışmalarda yapıların ele almışları ile bu çalışmada ele aldığımız yöntem farklıdır. Bu yapılar, daha önceki çalışmalarda mimarlık ve sanat tarihi açısından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Yapıların bu çalışmadaki ele alınışı ise birleşik fonksiyon özelliklerinden hareket ederek belli bir tipolojik gruplandırma ile incelenmesi ve bugünkü kullanım durumlarının kritiğinin yapılmasıdır. Bu ele alışla birleşik fonksiyon ve bunun mimaride şekillenmesi temel araştırma konusudur. Burada yapmayı amaçladığımız, gelişen sosyal ve ekonomik koşullar içinde, daha sonraki devirlerde gelişen belli birprograma, bağlı külliyelerin ilk denemeleri olarak değerlendirilebilecek tu yapıların, tasarım prensiplerini ortaya koymaktır. Amaç, külliyenin menşeini araştırmak değil, farklı fonksiyonların aynı yapıda çözülmesi veya farklı fonksiyonlu yapıların biraraya gelinmesinde Selçuklu dönemindeki tadarım prensiplerinin incelenmesidir. Dolayısıyla tu tasarımlarda Selçuklu Döneminin Anadoluya özgü bir yaratıcılığının olup olmadığını Melemek ve Anadolu mimarlık tarihi içinde tu grubun özelliklerini belirleyerek bugünkü kullanım yaklaşımlarında bu özelliklerin ölçüt olarak kullanılıp kullanılmadığını saptamak, kullanımları için yeni ölçütler saptamaktır. Bu genel çerçevede, çalışmanın birinci bölümünde; araştırmanın amaç, kapsam, metod ve kaynaklan üzerinde durulmuştur, ikinci bölümde; çalışma döneminin tarihi ve mimari ortamı ele alınarak; anahatları ile Anadolu Selçuklu Dönemi tarihi süreci, incelememize konu olan dönemde. Anadolu'daki mimari çevre incelenmiştir. Ayrıca çalışmalım feriğinin değerlendirilebilmesi için birleşik fonksiyonlu yapı ve yapı grupları olarak değerlendirilebilecek tasarımların mimari analizi yapılmışta:. Üçüncü bölümde; saptanan örneklerin tasarım özelliklerine göre sınıflandırması ve değerlendirmesi verilerek yapıların birleşik fonksiyon özellikleri, mimari tasanın açısından incelenmiştir. Dördüncü bölümde, yapıların bugünkü kullanım durumları birleşik fonksiyon özelliklerine göre bir sınıflandırma. yöntemiyle değerlendirilmiş ve tartışılmıştır. Beşinci bölümde, çalışmadaki telli başlı bulgular özetlenmiş ve yeni işlevlere ilişkin öneriler geliştirilmiştir. Ekler üç gruptadır. Ek A, katalog bölümünü; Ek B, yapılarla ilgili plan ve kesit çizimlerini; Ek C, fotoğrafik tesbitleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUILDINGS WITH COMBINED FUNCTIONS IN ANATOLIAN SELJUK ARCHITECTURE (AN EVALUATION OF DESIGN PRINCIPLES, PAST AND PRESENT FUNCTIONS) ÎPEKOGLU, Başak ACAR Ph..D. in Restoration, Architecture Supervisor: Prof.Dr. ömür BAKIRER April, 1993, 512 pages B Mings that have combined - functions in Anatolian Architecture during the Seljuk Period indicate distinct design characteristics. The primary goal of this research is to examine mosque, türbe, medrese and darüssifa combinations and to determine their design principles. A second goal is to evaluate their present use in respect to their original functions. Most of the buildings included in this research have been examined formerly. They have been studied and evaluated from die point of history of ait and architecture. The evaluation of these buildings in this study is based on a typological classification according to their combined - functions, and a criticism of their present uses. This study aims at clarifying the design principles of these buMings, vhich can be appraised as the forerunners of the subsequent Külliye, constructed as the outcomes of a more developed social and economic society. However, the goal is not to search the origins of the mKülliye, hut to investigate the SeljuMd Period design characteristics of such buildings in «rhich either different functions are united in a single building or buildings having different functions are brought together. Therefore, the aim is to search the architectural characteristics of this group in order to determine their place sathin the scope of tie architectural history of Anatolia, and to examine -whether there is an inspiration in their design principles reflecting the Anatolian Seljuk entity. Taking into account the above mentioned goals the present functions given to this group of buildings are evaluated to find out -whether these ne^w functions emphasise and continue the original combined functions of the buildings or not In the study, the first part deals -with aim, scope, methods and sources. In the second part, the historical and architectural mflEeuof the period is revie-wed and the general infonnation about the buildings that have combined functions previous to and contemporary with the Anatolian Seljuk buildings are given. The third part concentrates on the classification and evaluation of the selected examples according to the architectural design characteristics. In the fourth part, the present function of the buildings are classified, evaluated ami discussed. In the fifth part, the results are summarised and a number of proposals are given for the refunctionmg is discussed. Appendices are in three groups, namely Appendix A. has the catalogue, Appendix B includes plans and section drawings of the buildings, Appendix C has the photographic docum.ente.tion.