Hâsim dîvânı inceleme metin ve düzyazıya çeviri
Hasim prose text translation review board
- Tez No: 289376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GENCAY ZAVOTÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hâsim, Dîvân, kasîde, gazel, Hâsim, Diwan, a poem, or elegy being a kind of longer ghazel (which latter seldom exceeds thirteen, but never eighteen distichs, ghazel
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 428
Özet
17. yüzyıl sadrazamlarından Köprülü-zâde Fâzıl Mustafa Paşa'nın oğlu olan ve H. 1130-1139 yılları arasında 9 yıl vezirlik yapan Es`ad Beg, Osmanlı Devleti'nin Duraklama ve Gerileme dönemlerinde yaşamış başarılı devlet adamıdır. Resmî görevinin yanı sıra şiir de yazmış bir şahsiyettir. Şiirlerinde Hâsim mahlasını kullanan Es`ad Beg yaşadığı devirdeki şiir akımlarından da etkilenmiştir.Hâsim Dîvânı'nı esas alan yüksek lisans tezimiz dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın I. Bölümü'nde 17. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyılın ilk yarısında Osmanlı Devleti'nin siyasî, kültürel ve edebî Durumu ile Hâsim'in yaşadığı devirde dîvân şiirinin durumu hakkında genel bilgi verilmiştir. II. Bölüm Hâsim'in hayatı, edebî kişiliği ve eserlerinin takdimine ayrılmış, III. Bölüm'de Hâsim Dîvânı'nın ana ve alt başlıklar hâlinde tanıtımı yapılmıştır. IV. Bölüm'de ise Dîvân metni ve düzyazıya çevrimi, dizin ve çalışmanın hazırlanmasında yararlanılan kaynakları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
17century, the Grand Vizier Köprülü Fazil Mustafa Pasa-zade is the son of H. In nine years between 1130-1139 who vizier Esad Beg, and the Decline of the Ottoman Empire during the pause is a statesman who lived success. In addition to official duties is a person has written poetry as well. Esad Beg poetry using the pen Hashim lived in their current cycle has been influenced by the poem.Hashim Dîvânı'nı our thesis is based consists of four parts. Study I. Department 17 The second half of the 18th century In the first half-century Ottoman political, cultural, and literary status in the era of live Hâsim'in Divan poetry was given general information about the status. II. Hâsim'in part of life, personality and literary works dedicated to the presentation, III. Hashim Dîvânı'nın in part on the main and sub-headings have been introduced. IV. The text and prose translation of the Divan in part, directory, and provide resources utilized in the preparation of the study.