Örgütsel sinizm ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve bir araştırma
Examination of the relationships between organizational cynicism and organizational citizenship behavior and a research
- Tez No: 289377
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sinizm, Genel sinizm, Örgütsel sinizm, Örgütsel vatandaşlık davranışı, Cynicism, Dispositional cynicism, Organizational cynicism, Organizational citizenship behavior
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel sinizm ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu ilişkiyi incelemek amacıyla, Kocaeli bölgesinde faaliyet gösteren büyük ölçekli bir sanayi işletmesinde anket yöntemiyle bilgi toplanmıştır.Tez dört ana bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde, örgütsel sinizm kavramı; ikinci bölümde örgütsel vatandaşlık davranışı kavramı; üçüncü bölümde örgütsel sinizm ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki incelenmiş olup dördüncü ve son bölümde ise örgütsel sinizm ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla yapılan araştırmaya yer verilmiştir. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Anketlerin tamamı çalışanlara uygulanmıştır ve işyerlerini değerlendirmeleri istenmiştir ve bu değişkenlerin örgütlerdeki varlığı ve aralarındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda genel sinizm ile örgütsel sinizm ve örgütsel sinizm ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında düşük ama anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between organizational cynicism and organizational citizenship behavior. To examine this relationships the datas were collected by the questionaire forms from an organization in large scale which is active in Kocaeli.The study consists of four main chapters. In the first chapter of the study, the concept of organizational cynicism and in the second chapter, organizational citizenship behaviour and in the third chapter, the relationship between organizational cynicism and organizational citizenship behavior was examined and the studies in this field were examined and in the fourth and last chapter the research which was done to test the relationship between organizational cynicism and organizational citizenship behavior were included. In the research part, questionnaire method was used. The whole of the questionaire forms were conducted by the employees and were asked to evaluate their organization and were tried to determine the existance of these matters in the organization. According to the statistically analysises a significant but not strong relationship has been found between dispositional cynicism and organizational cynicism and between organizational cynicism and organizational citizenship behavior.