Türkiye'nin toplumsal ve örgütsel boyutta kültürel farklılıkları:Çok uluslu bir sağlık işetmesinde kültürel farklılıklara yönelik bir araştırma
Turkey's cultural differences in national and to organizational dimensions: A research about cultural differences in a multinational health company
- Tez No: 289429
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇERİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Toplumsal Kültür, Örgütsel Kültür, Geert Hofstede, IBM Kültür Boyutları Araştırması, Kültürel Boyutlar, Güç Mesafesi (PDI), Belirsizlikten Kaçınma Derecesi (UAI), Bireycilik-Toplumculuk (IDV), Erillik-Dişilik (MAS), Culture, National Culture, Organizational Culture, Geert Hofstede, IBM Cultural Dimensions Research, Cultural Dimensions, Power Distance (PDI), Uncertainty Avoidance (UAI), Individualism-Collectivism (IDV), Masculinity-Femininity (MAS)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tezde, sağlık sektöründe faaliyet gösteren %50 Amerikan ortaklı çok uluslu bir işletmenin kültürel farklılıkları ve özellikleri incelenmiştir. Hofstede'in Kültürel Boyutlar Araştırması'na göre şekillendirilen tezde; önce toplumsal kültür açıklanmış, daha sonra örgüt kültürüne değinilmiştir. Örgüt kültürü ile toplumsal kültür arasındaki ilişki anlatıldıktan sonra, bu konuda yapılan önemli çalışmalar ele alınmıştır.Araştırma kapsamında örgüt kültürü ile Hofstede'in 4 kültür boyutu (güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma derecesi, bireycilik ve erillik) arasındaki ilişkiyi incelenmek için merkezi İstanbul'da bulunan çok uluslu bir sağlık işletmesine anket uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS versiyon 17 ile analiz edilmiştir. Analizde öncelikle boyutların kendi aralarındaki ilişki ve anlamlılıklarını tespit etmek amacıyla Korelasyon Analizi uygulanmış. Türkiye ve Amerika'nın kültürel boyutlarda aldığı değerler ile örgüt sonuçları karşılaştırılmış ve örgütün %50-%50 ortaklık olması nedeniyle iki ülkenin kültürel boyutlarının ortasında değerler aldığı gözlemlenmiştir. Son olarak işletme çalışanlarının demografik özelliklerine göre örgütün kültürel boyutlarda aldığı değerlerin farklılık gösterip göstermediği tespit etmek için Fark Testleri uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the cultural differences and characteristics of an American joint-venture multinational health company are examined. The thesis, which is based on Hofstede?s Cultural Dimensions Research, starts with the explanation of national culture, after national culture organizational culture is detailed. Following the indication of the relationship between organizational and national culture, the important studies on this topic are discussed.Within the context of the thesis, to examine the relationship between organizational culture and Hofstede?s 4 cultural dimension (power distance, uncertainty avoidance, individualism, masculinity) a questionnaire is applied to a multinational health company in İstanbul. The results of the questionnaire are analyzed with SPSS version 17. In the analysis, first of all Correlation Analysis is implemented to determine the direction and significance of the relations among the dimensions. The cultural dimension scores of Turkey and America are compared with the organization results, due to the joint-venture between Turkey and America it is observed that the organization scored mean values of both countries in cultural dimensions. Lastly, Assumption Tests are conducted to see if the organization?s cultural dimension scores differiate according to employee?s demographic characteristics.