Kentsel enerji politikaları bağlamında konutlarda enerji verimliliği algısı: Isparta örneği
Within the context of municipal energy policies efficiency of energy in buildings sample of Isparta
  1. Tez No: 289494
  2. Yazar: NİHAL YAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÖKDAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji verimliliği, Isı yalıtımı, Emisyon, Fosilyakıtlar, Energy, Efficiency of energy, Heat insulation, Emission, Fossilfuel
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Enerji günümüzün en önemli kavramlarından birisidir. Fosil yakıtlarınbugünkü rezervleri kısıtlıdır. Teknolojik gelişmelerle birlikte, gelişmekte olanülkelerin de enerji ihtiyacında büyük artışlar gözlenmektedir. Alternatif enerjikaynakları yaratılmadığı sürece tüm dünyada enerji darboğazı kaçınılmazgörünmektedir.Yaşanabilir bir dünya için çevreye ve atmosfere zarar veren emisyonlar(özellikle CO2 emisyonu) mutlaka azaltılmak zorundadır. Fosil yakıtlardan eldeedilen enerjinin zararlı emisyonları azaltılmadığı sürece başta küresel ısınma ve iklimdeğişikliği tehlikeleri olmak üzere dünyanın yaşanabilir olmaktan çıkabileceğine dairişaretler artmaktadır.Enerjiyi verimli kullanarak ülke ekonomilerinin cari açıklarının azaltılmasıyanında çevreye ve atmosfere verilen zararlı çıktılardan korunmak mümkündür. Buçalışmada, enerji verimliliği konusunda hem yasal düzenlemeler hem de teknikanlamda ısı yalıtımı üzerinde durulmuştur. Isparta ilinde gerçekleştirilen anketçalışması ile ısı yalıtımı uygulamasının aile bütçelerinde ortaya çıkardığıdeğişiklikler ortaya konulmuştur.Türkiye, enerji verimliliği konusunu en üst seviyede gündeme getirerek,halkın bilinçlendirilmesini sağlamak zorundadır. Sürdürülebilir bir kalkınmayıdevam ettirmek ve dışa bağımlılığı azaltmak için enerji sorununa bir çözümbulmalıdır. Bu da enerjisini verimli kullanarak mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Nowadays , energy is the most important concept. Resources of fossil fuelsare limited It has been observed that by means of technologıcal developments energyneeds of developing countries has been ıncreasing.. If people couldn?t find anyalternative energy resource, energy problem all around the world will be inevitable.To have a more liveable world, it is very urgent that people should decreasethe emissions which are harmful for the environment and the atmosphere. Until theharmful emissions from fosil fuels are decreased, the signs for unliveable world areincreasing regarding global warming and climate changes.In addition to improving the current account deficit of economy by using theenergy efficiently, it is possıble to protect from harmful gases This study is about theuse of energy effectively and legally, and heat insulation. The survey which isimplemented in Isparta has shown that heat insulation improves and helps the familybudget.Turkey must educate its people about the efficiency of energy. It is importantto solve energy problems for sustainable development and economical independency.This is possible with the effective use of energy.