2008 küresel finans krizinin Batı Akdeniz bölgesindeki işletmeler üzerindeki etkilerinin araştırılması
Global financial crisis in the Western Mediterranean 2008 investigation of the effects on businesses
- Tez No: 289493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ZİHNİ TUNCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Global Financial Crisis, Financial Crisis, Real Sector
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde finans sektöründe büyük pay sahibi olan yatırım şirketlerinin çok düşük faizli gayrimenkul kredileri sağlamaları sebebiyle konut fiyatlarında beklenmedik artışlar olmuştur. Mortgage sektöründe firma sayısının artması rekabeti şiddetlendirmiş ve kredi müşterilerinden talep edilen kredi teminat oranlarını azaltmıştır. Bu durum neticesinde belli bir dönem sonunda kredilerin geri ödenmesinde yaşanan sorun, likidite problemi ve sektördeki güvensiz atmosfer 2008 yılındaki küresel finans krizine yol açmıştır.ABD'de hane halkına ait borçların aşırı artması, finans piyasalarının liberalleştirilmesi, yüksek rekabetten dolayı çok düşük faizli mortgage kredilerinde büyük artış olması, mortgage borçlarının büyük oranda menkul kıymetlerle karşılanması, kredi kuruluşlarının menkul kıymetlere yanlış kredi notu vermeleri, dünya genelinde tasarrufların fazla olması ve FED' in genişletici para politikaları izlemesi gibi faktörler 2008 küresel finans krizi'nin olmasına neden olmuştur.Dünyadaki birçok ülke gibi, Türkiye'de küresel krizden olumsuz yönde etkilenmiştir. Ancak; Türk finans sisteminin problemsiz olması, Türk bankalarının kâr ve likidite düzeylerinin yüksek olması gibi etkenler sayesinde, krizin Türkiye'deki etkiler daha sınırlı olmuştur.2008 küresel finans krizini önceki krizlerden ayıran özellik, finansal çalkantının bir süre sonra finansal krize dönüşmesi ve daha sonra ise reel sektör krizi olarak tanılandırılabilecek olmasıdır.Bu tezin amacı, 2008 küresel finans kriz'inin diğer krizlerden farklı olarak hem finans hem de reel sektör krizi olma özelliğini vurgulamak ve 2008 yılı öncesi ve sonrası makro ve mikro veriler eşliğinde, krizin Türk reel sektörü ile özellikle Batı Akdeniz Bölgesindeki işletmelerin olumsuz etkilerinin ne ölçüde olduğunu belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak çalışmada; 2008 krizinin nedenleri ve özellikleri, Büyük Buhran ile arasındaki yapısal farklılıklar, krizin dünya, Türkiye ve Batı Akdeniz Bölgesi ekonomisi üzerindeki etkileri yer almaktadır.Anahtar Kelimeler; Küresel Finans Krizi, Finansal Kriz, Reel Sektör
Özet (Çeviri)
An 2007, an unexpected increase took place in housing prices in the US because the investment companies dominating the financial sector provided low interest real estate credits. Growing number of companies in mortgage sector enhanced competition and reduced the collateral rates requested from customers. Consequently, the problems faced during repayment of credits, liquidity problems and the insecure atmosphere in the sector triggered 2008 global financial crisis.In the US, factors such as the excessive increase of household debts, liberalization of finance markets, great rise in low interest mortgage loans due to the growing competition, paying off mortgage debts by securities to a large extent, wrong credit scores given to securities by creditors, worldwide oversaving and expansionary fiscal policies pursued by FED led to the global financial crisis.Like many other countries, Turkey was negatively affected by the 2008 global financial crisis. However, due to the fact that Turkish financial systems are not problematic and liquidity and profit levels of Turkish banks are high, the effects on Turkey remained limited.The distinctive feature of 2008 global financial crisis is that the financial fluctuation turned into a financial crisis after a period of time and later it was possible to define it as ?a real sector crisis.?The aim of this thesis is to emphasize 2008 global financial crisis? distinctive feature of being both a financial and a real sector crisis and determine to what extent it affected Turkish companies, especially in Western-Mediterranean Region, along with micro and macro data. Accordingly, the present study includes the features and reasons of 2008 global financial crisis, structural differences between 2008 global financial crisis and the Great Depression and its effects on the world, Turkey and Western-Mediterranean Region Economy.