Hak dini Kur'an dili adlı tefsirde bazı ayetlerin eğitim açısından değerlendirilmesi
Evaluation of some verses of the qur?an in the interpretation of hak dini Kuran dili in the frame of education
  1. Tez No: 289519
  2. Yazar: ABDULLAH AKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADETTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Eğitim- Öğretim, Din Eğitimi, Kutsal Metinler, Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, Religious Education, Sacred Books, Elmalılı, Verses, Hak Dini Kur?an Dili
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Kutsal metinler bütün dinlerin temel kaynakları olarak kabul edilmektedir. Bütün dinlerde, din ile ilgili işlerin hepsi öncelikle kutsal metinlerle ilişkilidir. Eğitim ve din eğitimi de tarih boyunca bu ilişkinin etkisinde kalmıştır.Kur'an-ı Kerim de bir kutsal metin olarak, eğitim ve din eğitimiyle doğrudan ya da dolaylı bilgiler içermektedir. Dini anlama ve yorumlama, bir sonraki nesle eğitim ve öğretim ile bu bilgileri aktarma toplumdan topluma farklı yaklaşımlar gösterebilmektedir. Günümüz insanına dini doğru anlatmanın, genç nesillere dini doğru aktarmanın yollarından biri de Kur'an-ı Kerim tefsirlerini analiz etmek olabilir.Bu araştırmada, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın eğitime ait görüşleri, Hak Dini Kur'an Dili adlı tefsirinden ortaya çıkarılmaya çalışılmış ve değerlendirilmiştir. Osmanlı Devleti'nin son devrinde yetişen ve Cumhuriyet'in ilk yıllarını idrak eden Elmalılı, felsefi, itikadı, fıkhî, tasavvufi ve içtimai meseleler üzerinde derinliğine düşünen bir din âlimidir. Çok yönlü bir ilim adamı olmasıyla temayüz eden Elmalılı, Kur'an-ı Kerim ayetlerini yorumlarken, çağının gerektirdiği bilgi ve teknolojiden en mükemmel şekilde yararlanmaya çalışmıştır. Tefsirinde her ne kadar eğitim alanına direk hitap eden yorumlar bulunmasa da, biz bu çalışmamızda bazı ayet yorumlarından müellifin eğitim hakkındaki görüşlerini yakalamaya çalıştık.Araştırmamız giriş ve sonuç hariç dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı ve metodu incelenmiştir. Birinci bölümde araştırmayla ilgili temel kavramlara ve Kur'an eğitiminde kullanılabilecek metotlara yer verilmiştir. İkinci bölümde müellifin hayatı, ilmi kişiliği, eserleri ve tefsirciliği konularına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Hak Dini Kur'an Dili tefsirinde eğitimle ilişkilendirilen kavramlara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise Kur'an-ı Kerim'de eğitim ve öğretim ile ilgili olduğunu düşündüğümüz bazı ayetlere ve bu ayetlerin tefsirdeki yorumlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sacred books are considered as the foundation of all religions. For all religions, all the matters about religion primarily have a relation with the sacred books. Education and religious education are also affected by this relation throughout the history.As a sacred book Qur?an includes some information about education and religious education directly or indirectly. Understanding and interpreting the religion and transferring these information to the next generation by education and training have different approaches from culture to culture. It may be one of the ways to explain religious to the people and transfer it to the next generation properly is analyzing the interpretations of Qur?an.In this research, the opinions of Elmalılı Hamdi Yazır about education is tried to reveal and evaluate from his interpretation of Hak Dini Kur?an Dili. Elmalılı who grows the last period of the Ottoman Empire and lives in the first years of Republic is a deep thinker religious scholar about the philosophy, faith, Islamic law, sufism and social affairs. Elmalılı comes to the fore very sophisticated religious scholar tried to make use of the information and the technology which is related to his period properly when interpreting the verses of the Qur?an. Although in his interpretation there are not direct comments about education, in this research we tried to extract writer?s opinions about education from some comments about verses of the Qur?an.Our research consists of four parts excluding introduction and conclusion. In the introduction part, the subject, purpose and the method of the research is analyzed. In the first part, there are some concepts about the research and some methods can be used in Qur?an education. In the second part, the writer?s life, his academic personality, his works and his interpretation methods are placed. In the third part, there are some concepts related with the education in the interpretation of Hak Dini Kur?an Dili. In the fourth part there are some verses of the Qur?an which we think they are related to education and some comments about these verses in the interpretations.