Türkiye'de imalat sanayiinde vergi politikalarının istihdam üzerindeki etkisi
Effects of tax policies on employment in the manufacturing industry in Turkey
  1. Tez No: 289523
  2. Yazar: MUSTAFA ERHAN TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İmalat Sanayii, İstihdam, Vergi, Vergi Politikası, İstikrar, Manifacturing Industry, Employment, Tax, Tax policy, Stability
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sanayi Devriminden günümüze yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve tüm ekonomiye yayılmasında imalat sanayii çok önemli bir rol oynamaktadır. Ülkenin gelişmişlik düzeyi için bir gösterge olan ve sanayii sektörünün yön vericisi imalat sanayii, kendi ve diğer sektörlerin gelişimine de öncülük etmesi bakımından büyümenin de lokomotifidir. Türkiye `de tarım, sanayii, madencilik ve hizmetler sektörü bazında yapılan araştırmalara bakıldığında imalat sanayiinin en üretken sektör olduğu görülmektedir. Hem üretkenliğin hem de istihdam içindeki payının artmaya devam etmesi, imalat sanayinin önemini ortaya koymaktadır.Türkiye, cumhuriyetin ilk yıllarından beri sanayileşme olgusunu gelişmeyle özdeşleştirerek büyüme yolundaki engelleri aşmaya çalışmıştır. 1930'ların ilk yarısında benimsenen devlet önderliğinde içe yönelik sanayileşme modeli 1950'den sonra karma ekonomik anlayış içinde uygulanmaya başlanmıştır. 1970'lerin sonlarında önemli boyutlara ulaşan enflasyon ve dış ödemeler dengesi güçlükleri 1930'dan bu yana uygulanan uzun dönemli sanayileşme stratejisini sürdüremez hale getirmiştir. 1978, 1979 yıllarında uygulanan istikrar önlemlerinin yetersiz kalışı 24 Ocak 1980'de yeni bir istikrar programının yürürlüğe girmesine yol açmıştır. Başlangıçta kısa dönem istikrar önlemleri olarak uygulanan program Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planları ile bütünleşerek, Türkiye'nin daha önce uyguladığı istikrar programlarından farklı olmuş ve ekonominin sanayileşme stratejilerini etkileyen bir niteliğe ulaşmıştır. 1980'lerin başından bu yana dışa açılma ve Dünya ekonomisiyle bütünleşme sürecine girilmiştir. 1980 sonrası dönemde uygulamaya konulan iktisat ve maliye politikası seçenekleri neo-klasik iktisadın birikim ve üretim kararı ile ilgili görüşleri çerçevesinde ele alınmış ve politika uygulamaları bu bazlı olmuştur.Devletin ekonomiye müdahalesi kapsamında çalışmamızın ikinci bölümünde maliye politikası ?Devletin sahip olduğu mali araçların; fiyat istikrarını, tam istihdamı, ekonomik büyüme ve gelişmeyi adil bir gelir ve servet dağılımını sağlayarak konjonktürel dalgalanmalardan arınmış istikrarlı bir ekonomik yapıyı korumak amacıyla kullanılması? şeklinde tanımlanmıştır. Bu kapsamda maliye politikasın en önemli araçlarından birisi olan vergi politikalarının amacı büyüme ve istihdam politikasını destekleyerek kayıt dışı ekonomiyi azaltmaktır. Çalışmamızın son bölümünde yaptığımız analiz çalışması sonucu Türkiye'de uygulanan vergi politikaları ışığında istihdamı olumsuz etkileyen yani kurumlar vergisi gelirlerinin bir birimlik artışında imalat sanayiinde istihdam edilenlerde azalışa neden olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since The Industrial Revolution, in the development of new technologies and the spreading of all the economy,manufacturing industry plays a very important role. The country's development level and industry sector is an indicator for the direction of the transmitter, the manufacturing industry, lead to the development in terms of the development of other sectors,and the engine of growth. Looking at surveys conducted on the basis of agriculture, industry, mining, and services, the manufacturing industry is seen as the most productive sector. Both productivity and continue to rise in the share of the employment, ,show the importance of the manufacturing industry.Turkey, since the first years of the republic,by the case of identifying the growth of industrialization has tried to overcome the obstacles on the way of development . Inward oriented industrialization model adopted in the first half of the 1930s under the leadership of the state after 1950,was introduced in the mixed economic understanding. Reached significant proportions in the late 1970s, inflation and external balance of payments difficulties of long-term industrialization strategy implemented since 1930,have been unable to continue. Staying in inadequate of stabilization measures in the years of 1978, 1979 , has led to a new stabilization program on 24 January 1980,. In the beginning, implemented as a short-term stabilization measures, the program integrates with the Fifth Five Year Development Plans, has been different from stabilization programs that Turkey has previously implemented, and has reached at a character which affects the strategy of industrialization of the economy. Since the early 1980s, entered the process of opening up and integration of world economy. Economic and fiscal policy options which are introduced in the period after 1980 is discussed within the framework of knowledge and opinions of the neo-classical economics related to the production decision and policy practices that have been based. In the second part of our study within the scope of State intervention in the economy of fiscal policy, it was defined as the state-owned financial instruments, price stability, full employment, economic growth and development by providing an equitable distribution of income and wealth free of cyclical fluctuations in order to use of protect a stable economic structure . In this context, the aim of the tax policy which is one of the most important tools of fiscal policy, is to reduce the informal economy, supporting growth and employment policy. The last part of this study was analyzed as a result of our tax policies applied in Turkey in the light of a negative effect on employment, i.e a unit increase in corporate tax revenues was caused decrease in those who are employed in the manufacturing industry.