Nüzhet Erman hayatı sanati ve eserleri
Nüzhet Erman-his life-art and works
  1. Tez No: 289537
  2. Yazar: SALİM ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHMURAT ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nüzhet Erman, şiir, şair, edebiyat, Hisar
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Mehmet Nüzhet Erman, 28 Nisan 1926 yılında İstanbul'da dünyaya gelir. Şiire 1941 yılında başlayan şairin ilk şiiri, 11 Ağustos 1941 tarihinde `'Köyde Akşam'' başlığıyla Yedi Gün dergisinde yayınlanır. Şiirleri Yedi Gün, Varlık, Ülkü, Hisar, Türk Dili, Türk Edebiyatı ve Milli Kültür dergilerinde yayınlanır.İlk şiir kitabı, 1945'te Ülkü yayınları arasında çıkan Yeşil'dir. Daha sonra sırasıyla: A Benim Canım Efendim (1958); Anadolu 1970 (1970); Hem Hürriyet Hem Ekmek (1974); Gazi Mustafa Kemal Atatürk (1981); Halk Haktır (1990); Türk (1990); Her Gün Yeni Doğarız (1996); İpe Un Seren Adam (2000) adlı şiir kitapları yayınlanmıştır.Nüzhet Erman, dokuz tane şiir kitabına sahip üretken bir şairdir. Şairin, kitaplarında ve edebiyat dergilerinde yayınlanmış yedi yüz altmış üç şiiri vardır. Bu şiirlerin üç yüz on bir tanesi edebiyat dergilerinde çıkmıştır. Nüzhet Erman'ın en fazla şiiri Hisar Dergisinde; en az şiiri ise Milli Kültür Dergisinde yayınlanmıştır.Türk Edebiyatında şair-vali olarak anılan Nüzhet Erman; Antalya, Rize, Muğla ve Tekirdağ illerinde valilik görevinde bulunurken Türk toplumunun psikolojik, kültürel, ekonomik ve sosyal yapısını yakından tanıma fırsatı bulmuştur. Şair, Türk insanının duygu ve düşüncelerini, hayatı ve dünyayı algılayış biçimini şiirlerinde ustalıkla dile getirmiştir.Nüzhet Erman, toplumsal yaşamdaki aksaklıkları, kent hayatının zorluklarını, bireyin yalnızlığını, doğa ve deniz sevgisini, Türk tarihi ve kültürel değerlerini, Atatürk sevgisini şiirlerine konu olarak seçmiştir.Şair nesneleri, tarihi kişilikleri ve olayları kullanarak Türk tarihi ve günümüz arasında bir köprü kurmuştur. Bu bağlamda şiirleri Türk tarihi ve kültürüne, sosyal yaşama, insana ve bugünün dünyasına ışık tutar.Erman'ın ilk düzyazısı Ülkü dergisinde 15 Mart 1948 yılında `'Gazete ve Politika Edebiyatı'' başlığıyla yayınlanmıştır. Ocak 1970'ten, Haziran 1974'e kadar şairin on yedi tane düzyazısı `' büyüteç'' adı altında, Hisar dergisinde çıkmıştır. İnsanı ve toplumsal yaşamı kendine has yapısıyla işleyen şair; halk söyleyişlerini, deyimleri, atasözlerini ve günlük konuşma dilini şiirlerinde ustalıkla kullanmış; şairane bir üslupla Anadolu insanını özgün bir dille anlatmıştır.Şiirlerinde serbest ölçüyü ve manzum hikâye tarzını tercih eden şair; duygularını içten gelen bir anlatımla yalın bir şekilde ifade etmiştir.11 Kasım 1996 yılında hayata gözlerini yuman şair adına, ailesi tarafından her yıl 11 Kasım tarihinde `'Nüzhet Erman Şiir Ödülü'' yarışması düzenlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Mehmet Nüzhet ERMAN was born in İstanbul on April 28, 1926. The poet started writing poem in 1941 and his first poem called `Köyde Akşam? was published in the magazine,Yedi Gün on August 11,1941. His poems was published in the magazines; Yedi Gün , Varlık , Ülkü , Hisar , Türk Dili , Türk Edebiyatı and Milli Kültür .His first poetry book was `Yeşil?which published by Ülkü publications in 1945. After that, his other poetry boks;A Benim Canım Efendim(1958); Anadolu1970(1970); Hem Hürriyet Hem Ekmek?(1974); Gazi Mustafa Kemal Atatürk(1981); Halk Haktır(1990)Türk(1990); Her Gün Yeni Doğarız(1996); İpe Un Seren Adam(2000) were published in the given order.Nüzhet Erman having 9 poetry books was a productive poet. Nüzhet Erman has 763 poems published in magazines and in his books.311 poems of these were published in literature magazines.He had the maximum numbers of poems in the magazine ` Hisar?.The minimum number of poems of the poet was published in Milli Kültür.When Nüzhet Erman who is remembered as a poet and a governer had the position of governer in Antalya,Rize,Muğla ,and Tekirdağ , he had a chance to study psychological,cultural ,economical and social pattern of the society closely.The poet studied emotion and thought world of Turkish people , his viewpoint about life and world in his poems successfully.He choosed the topics of the public life, disturbances in public order, city ??life ,loneliness,the love of nature ,Turkish history, cultural values and longing for Atatürk in his poems . The poet builded bridges between Turkish History and today using objects, historical events and people. So his poems are reflections of history,culture , social life ,people and today world.Nüzhet Erman `s first writing, `Newspaper and Policy? was published in the magazine ,`Ülkü? on March 15,1948. From january-1970 to july -1974, his 17 writings called `Büyüteç? was published in the magazine,Hisar.The poet who studied people and social life by the help of his unique style studied public sayings,idioms,proverbs,everday speech in his poems successfully and told Anatolian people using his unique language and poetic style.The poet who prefered using free verse and verse story style expressed his emotions in a simple and sincere way .