Nüzhet Erman'ın hayatı, sanatı ve şiirleri
Nuzhet Erman, life, art and poetry
  1. Tez No: 361629
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÜLER YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nüzhet Erman, Hisar Topluluğu, Hisar Dergisi, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, Nüzhet Erman, Hisar Communuty, Republic Period Turkish Literature
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, bugüne değin çok az incelenmiş olan Nüzhet Erman'ı her yönüyle tanımaya ve anlatmaya çalışmaktır. Çalışmamızda, monografik çalışmaların gereği olan sanatçının hayatı, sanatı, edebî kişiliği ve eserlerini incelemeye çalıştık. Sanatçının edebî kimliğini tespit edebilmek için onun çok yönlü kişiliğinden yararlandık. Nüzhet Erman, Hisar Topluluğu içerisinde edebî faaliyetlerini sürdüren şair kimliği yanında, Emniyet Genel Müdürlüğü, Bucak Müdürlüğü, Kaymakamlık, Danıştay Kanun Sözcülüğü, Anayasa Mahkemesi Raportörlüğü gibi önemli makamlarda da görev yapmıştır. Nüzhet Erman'ın birçok görev ve makamda bulunmuş olması hayat tecrübesiyle harmanlanarak bakış açısına da yansımış buradan hareketle eserlerine aksetmiştir. Eserlerinde ele aldığı konuları duyduklarından veya gördüklerinden değil, yaşadıklarından hareketle anlatmış toplumun sosyal, kültürel, tarihsel dokusuna onlardan biri gibi temas etmiştir. Anadolu'yu ve Anadolu insanını anlatırken bulunduğu görevlerden sıyrılıp bir Anadolulu gibi düşünmüştür.Onu anlatırken eserlerinden, farklı yayınlarda gerek kendisinin yazdığı gerekse onun adına yazılmış olan yazılardan ve onunla ilgili yapılmış olan mülakatlardan yararlandık.Türk Edebiyatının günümüze değin çok fazla incelenmemiş şairi Nüzhet Erman'ı anlatmaya çalıştığımız bu çalışma, onun şairlik yönünü tanımamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
My study is one of the monographic works. The reason to choice Nüzhet Erman, who is investigated very little up to now is to know him, with all respect of his life and tell him to other people. In my study, i try to search the performers life, his art, his literate personality and his performance, as the requirement of the monograhic works.To determine his literate identity, i refered his versatile personality. Nüzhet Erman has not only an idendity as a composer in Hisar Communuty, but he worked as Security General Director, Bucak Manager, District Governor and State Council Spokesman, Supreme Court Reporter as well.Nüzhet Erman's work experiences in different fields and levels are composed with his life experiences and effected his point of view and his performances. The topic in his performances are not from what the heard or saw but directly from what he lived. He explained the community's social, cultural and historical respects from his point of view to life, as a public person. When he is telling Anatolia and Anatolian people he get through all his jobs, but like an anatolian person.When I am narrating him, i used his performances, and in different publications that someone write about him or some interviews about him.My study will help to understand Nüzhet Erman's poesy side, who has not been investigated briefly in the Turkish Literature.