Credit risk modeling in corporate and international finance & internal rating system methodology
Uluslararası firmalarda ve şirketlerde kredi risk modellemeleri ve içsel rating methodları
- Tez No: 289799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kredilendirme, risk yönetimi, kredi riski, modellemeler, içsel rating, Loan pricing, risk management, credit risk, modeling, internal rating
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Borsa ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
2008 yılında başlayan ekonomik kriz ile birlikte tüm dünya ekonomileri resesyona girdi. Bu dönem itibariyle hem arz da yaşanan hem de talebe bağlı değişkenlik gösteren etmenlerinde etkisiyle bankaların borçlanma ve kredi verme yetilerinde ciddi değişmeler oldu. Kredi kanallarında ve teminatlarda gerçekleşen bozulmalar neticesinde finansal para piyasaları derin bir yara almış ve yıkım derecesinde kötü sonuçlar ortaya çıkmıştır. Para piyasalarında yaşanan bu değişim neticesinde yatırımcılar ticari yatırım kağıtlarından çıkarak daha güvenli yatırım piyasalarına yönelmiş bu da para döngüsünün kaosa sürüklenmesine sebep olmuştur. Bu bağlamda yaşanan bu kriz ile yüzleşen insanların finansal sorumlulukları su yüzüne çıkmış, finansal hususlardaki yaşanan varlık erimesi yaşamlarını direk etkilemiştir.Tüm dünya işte bu süreçte nereye varacağı bilinmeyen bir duruma gitmiş ve borçlanabilme yetisinde zararlar oluşmuştur. Bu zarar ciddi manada bankacılık faaliyetlerinide etkilemiştir. Kağıt üzerinde uygulanan risk yönetimi faaliyetleri gerçek olarak uygulanamamış , finans devlerinin borçlulukları gün ve gün artmaya devam etmiştir.Bu bağlamda bende krediler yönetimi ve kredi türleri, kredi derecelendirme, kredi risk yönetimi, skorlama ve süreçleri, ayrıştırma fonksiyonları, kredilendirme süreçlerinde doğrusal regresyon modelleri, kredi ölçüm teknikleri, geri ödeyememe risklerini anlatmaya çalıştım. Çalışmam içerisinde üstel dönüşümler, niceleyici model & nitelik modellerinin ölçümlenmesini ve kalibrasyonunu, kredi modellemelerini açıklayarak bunun Türk bankacılık sistemi içerisindeki kredi portföy riskine, kredi risk modellerine ve rating bileşenlerine etkisini anlattım.
Özet (Çeviri)
The global financial crisis that started in September 2008 has thrown economies around the world into recession. To separate supply and demand effects, relate bank lending to a bank?s willingness or ability to lend during the crisis. Focus on the role of deposits and revolving credit lines in mitigating and exacerbating the effects of the turmoil in financial markets and money markets. At the same time, investors will withdraw from money market funds that invest in commercial paper, and instead place their money in insured deposits so money cycles entered the chaos period.On the one hand many people are concerned that those responsible for the financial problems are the ones being bailed out, while on the other hand, a global financial meltdown will affect the livelihoods of almost everyone in an increasingly inter-connected world.So the entire world has lived the largest idle permanent damage with in lending process. The damage demonsrated a large-scale of banking activites. Wrong size risk management plans on paper did not exist in real terms activity, during this period financial giants plunged into debts day by day.In this context, I tried to explain ; credit management and loan type, credit rating, credit risk management scoring and processes, parsing functions, linear regression models & process of lending, measurement techniques, exponential transformations in work, quantitative measurement of the model & character models, calibration, explaining that the Turkish banking system in the loan portfolio credit risk modeling, credit risk rating models and explained the effect of the components with all items.