Kurumsal sermaye: Erzurum ve Trabzon illerinde bir uygulama
Institutional capital: An application in Erzurum and Trabzon provinces
  1. Tez No: 289895
  2. Yazar: SERTAÇ HOPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel kalkınma, kurumsal sermaye, kurumsal sermaye göstergeleri, Regional development, institutional capital, institutional capital indicators
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Küreselleşme bölgesel kalkınma paradigmalarında bütüncül bir anlayışa doğru bir kayma yaratmıştır. Bu bütüncül yaklaşım bölgesel kalkınmada görünmeyen içsel kaynaklara vurgu yapmaktadır. Önemli bir görünmeyen kaynak olan kurumsal sermaye, bir bölgedeki kurumlar arasındaki güven ve işbirliğinde yatar ve kalkınma için bir katalizör görevi görür.Bu çalışmanın başlıca amacı, kurumsal sermayenin işlevselliğini ve önemini ortaya koymaktır. Uygulama bölümünde, kurumların demografik özellikleri ile kurumsal sermayenin düzeyini belirleyen iletişim, etkileşim ve güven bileşenleri arasındaki ilişkiler ?2 (ki-kare) yöntemi kullanılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, bazı kurumsal demografi göstergeleri ile kurumsal sermaye gösterge değerleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu bağlamda, önemli bir kaynak olan kurumsal sermayeyi geliştirmek için bölgesel düzeyde dikkatli ve sivil toplumu önceleyen bir stratejik planlamaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Globalization has caused a shift to a holistic approach in regional development paradigms. This holistic approach emphasizes intangible endogenous resources in regional development. As an important intangible resource, institutional capital lies within the trust and cooperation relations between the institutions in a region and acts as a catalyst for development.The primary aim of this study is to explain the instrumentality and importance of institutional capital. As for the application, an analysis of the relations between the institutional demographic characteristics and three institutional capital indicators; communication, interaction and trust, was carried out using ?2 (chi-square) method. As a result, significant relations were found between some of the institutional demographic indicators and institutional capital indicator values. A meticulous strategic planning giving priority to civil society is required for the improvement of institutional capital.