Resim şifre teknikleri: Deneysel karşılaştırma ve saha çalışması
Graphical password: Experimental comparing and field study
- Tez No: 289994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL BIÇAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Resim Sifre, Kimlik Doğrulama, Kullanılabilirlik, SahaÇalısması, Graphical Password, Authentication, Usability, Field Study
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bilgi güvenliğinde kimlik doğrulamak amacıyla en yaygın kullanılan teknikhatırlamaya dayalı sifre (parola) teknikleridir. Kullanıcılar sifrelerinin kolayhatırlanabilir olmasını isterler fakat bu tercih baskaları tarafından kolay tahminedilebilir sifrelerin seçilmesine sebep olmaktadır. Söz konusu bukullanıslılık/güvenlik açmazının çözümü için önerilmis yöntemlerden birisiinsanların resim hafızasının daha güçlü olmasından hareketle ortaya atılmıs resimsifreteknikleridir.Bu tez çalısmasında literatürdeki tanıma tabanlı resim sifre tekniklerinin kullanıslılıkve güvenliğini karsılastırma amacıyla yürütmüs olduğumuz deneysel çalısmanınsonuçları tartısılacaktır. Ayrıca resim-sifre teknikleri ile tasarlanmıs bir sifre yöneticiprogramının kullanımı ile ilgili bir saha çalısması yürütülmüstür. Çalısmamızda busaha çalısmasının sonuçları da paylasılacaktır.
Özet (Çeviri)
The most common computer security authentication is recall-based authentication.Users want passwords to be easy to remember, however this preference causes thatselected passwords can be easily guessed by others. To address this problem, someresearchers have developed authentication methods that use pictures as passwords,because of the human ability to accurately recognize and recall images.In this thesis, we will discuss our study results to compare the usability and securityof recognition-based graphical password techniques. Moreover, we conducted fieldstudy of graphical password application to examine usability. The results of fieldstudy will be shared.