Kıyı turizminden alpinizme sürdürülebilir turizm (Burhaniye Edremit Kaz dağı örneği)
Sustainable tourism from coastal tourism to alpinism (Example of Burhaniye Edremit Kaz mountain)
  1. Tez No: 290033
  2. Yazar: SÜLEYMAN KARĞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Alternatif Turizm, Burhaniye, Edremit, Jeoturizm, Edremit Körfezi, Kaz Dağı, Sustainable Development, Alternative Tourism, Burhaniye, Edremit, Geotourism, Edremit Bay, Kaz Mountain
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Alternatif turizm türleri içerisinde pek çok turizm türü yer almaktadır. Klasik turizm anlayışına (kıyı-kum-güneş) alternatif arayışlar ve çağın turizm istekleri doğrultusunda artık kıyı turizmi tek başına, özellikle maceracı ruhlu insanlar için yeterli gelmemektedir.Araştırmamızda öncelikle ?sürdürülebilirlik? kavramı incelenmiş, oluşumuna neden olan deklarasyon, toplantı ve organizasyonlardan bahsedilmiştir. Sürdürülebilirlik kavramının kökeninde yatan ?gelecek kuşakların hakkını gözetme? anlayışının dünya literatüründe nasıl yer ettiği detaylarıyla verilmeye çalışılmıştır.İlerleyen bölümlerde turizmin coğrafi amillerle ve özellikle fiziki coğrafya amilleriyle olan yakın ilgisi kurulmaya çalışılmış ve bu kapsamda sürdürülebilir turizmin doğada alternatif değer teşkil eden çeşitli elemanlarla olan yakın ilgisi gösterilmeye çalışılmıştır. Turizm üzerinde etkili olan örgütsel roller özellikle hükümet ve sivil toplum örgütleri ekseninde ki kurumsal yapıların, sürdürülebilir turizm üzerinde ne gibi etkilerinin olabileceği ya da olduğu irdelenmiştir. Turist istek, beklenti ve çeşitlilik taleplerinin, turizm pazarında farklılık oluşturmaması imkânsızdır. Nitekim maceracı turizm anlayışıyla birlikte, başkaları tarafından organize edilmiş tur seçenekleri ve her şey dâhil sistemlerin dışında, tamamen kişisel kararlarla gelişen bir turizm anlayışının giderek artan bir şekilde talep aldığı görülür.İndeksimizin genel perspektifinde, tümdengelim metodu benimsenmiş sürdürülebilirlik genel olarak incelenip turizmle bağlantısı kurulmuştur. Rekreasyon ve turizm kavramı açıklandıktan sonra, pek çoğu aynı zamanda boş zaman aktivitesi olan alternatif turizm türlerinin önemli bir kısmı incelenmiş ve genel geçer bilgiler verilmiştir.Sürdürülebilirlik ve turizmle olan bağıntısı incelendikten sonra, alanımızın turizm özellikleri tasnifi ve potansiyel analizleri yapılmıştır. Mevcut turizm türleri ve alanda potansiyel teşkil eden turizm türleri, özellikleri ile birlikte gözler önüne serilmiştir.Tez konumuz direkt olarak alan çalışması niteliği taşımamaktadır. Alanın turizm potansiyelinden ziyade, sürdürülebilir turizm üzerinde durulmaya çalışılmış, Türkiye'de kıyı turizmi ve alpinizmin bu kadar yakın mesafelerde yürütülebileceği ender alanlardan biri olması dolayısıyla, alan konunun somutlaştırılması adına örneklem seçilmiştir. Bu bilgiler ışığında hazırlanan araştırmanın son bölümünde örneklem alanıyla ilgili eksiklikler ve bu eksikliklerin çözümü için önerilerde bulunulmuştur.Temennimiz araştırmamızın Coğrafya Bilimine küçükte olsa bir fayda sağlaması ve Coğrafyacıların turizm planlamalarında daha etkin rollere sahip olmalarıdır.
Özet (Çeviri)
Alternative Tourism consists of many different tourism types.In accordance with the alternative searches against classic tourism (beach-sand-sun) and demands of this era?s people,coastal tourism isn?t enough on its own, especially for adventurers.In our paper, first, the concept of ?sustainability? is analysed and talked about declaration, meetings and organizations which cause formation of this concept. The conception that forms the basis of sustainability `Taking care of next generation?s rights? and how this conception impressed the world literature is explained in details.In later parts, close attention between tourism and geographical elements, especially elements of physical geography, are tried to be formed and in this context, also, relationship between sustainable tourism and various elements, that constitute alternative value in the nature, are showed.The subject of how the organizational roles ,which have an effect on tourism , especially associations of government and non-governmental organisations affected or can affect sustainable tourism is studied.Tourist?s demands about variety,surely, will cause a variety in tourism market area.In fact,it is seen that with the adventurer tourism concept, individually organised trips are demanded more than trips organised by others and all inclusive price tours day by day.In general perspective of our index, deductive method is adopted; sustainability is analysed and is related with tourism. After explanation of recreation and tourism, a significant part of alternative tourism kinds, most of which are also leisure time activities, are analysed and general informations are explained.After relationship between our subject, sustainability and tourism is researched, classification about tourism characteristics of our field and potential analysis are studied. Present and potential tourism kinds are brought out with their features.Our thesis subject doesn?t sustain quality of fieldwork directly. More than tourism potential of field, sustainable tourism is stressed. As it is one of the rare fields in Turkey where coastal tourism and alpinism are performed such a close distance and to embody our fieldwork, an area sampling is chosen. In concluding section of paper prepared in the light of these informations, shortages of sample area are determined and solutions for these shortages are offered.We hope that our research will provide advantages to Geographical Sciences and geographers will have more active roles in the planning stages of tourism.