Hocalar ilçesinin beşeri ve ekonomik coğrafyası
Human and economic geograghy of Hocalar district
  1. Tez No: 290034
  2. Yazar: HÜSEYİN TUNCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfus, İklim, Tarım, Eğitim, Hocalar, Göç, Population, Climate, Agriculture, Education, Hocalar, Migration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnceleme sahası olarak Afyonkarahisar ili Hocalar ilçesinin seçildiği bu çalışmada sahanın beşeri ve ekonomik coğrafya özellikleri incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma konumuzu oluşturan Hocalar ilçesi Ege Bölgesinin İç Batı Anadolu Bölümünde yer almaktadır.Hocalar ilçesi Afyonkarahisar il merkezine 100 km uzaklıktadır. İl merkezinin güneybatısında kurulmuş olup; güneyinde Denizli'nin Çivril ilçesi, doğusunda Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesi, kuzeydoğusunda Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesi, güneybatısında Uşak'ın Sivaslı ilçesi, kuzeybatısında Uşak'ın Banaz ilçesi ile çevrilidir.Hocalar ilçesi yönetim açısından 1990 yılına kadar Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı kalmıştır. 20.05.1990 tarihinde 20523 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 3644 sayılı kanun ile ilçe statüsü kazanmış, 21.08.1991 tarihinde ilçe olmuştur.Hocalar ilçesinin yüzölçümü 524 km²'dir. İdari bakımdan ilçe merkezine bağlı 1'i kasaba, 14'ü köy yerleşmesi olmak üzere toplam 15 yerleşim birimi bulunmaktadır. Hocalar ilçe merkezinde 3 mahalle bulunmaktadır. Köyler toplu dokulu olmakla beraber, Yeşilhisar Kasabası önceleri toplu dokulu iken günümüzde vadi boyunca uzanmıştır. 2009 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre Hocalar ilçe merkezi nüfusu 2317 kişi, kır nüfusu 8974 kişi, sahanın toplam nüfusu 11291 kişidir.Hocalar'ın denizden ortalama yüksekliği 1090 m'dir. İlçe sınırları dâhilinden Hamam Çayına dökülen Gömü Deresi geçmektedir. Sahadaki bazı dereler ise Yeşilhisar kasabasından geçerek batıya doğru yönelir ve Banaz Çayı'na dökülürler.Hocalar'ın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Hocalar İlçe merkezi olduktan sonra hizmet sektöründe gelişme yaşanmıştır. Sanayi sitesi bulunmamakla beraber tamirci atölyeleri konutların zemin katında faaliyet göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, Hocalar county of Afyonkarahisar has been studied properties of human and economic geography. Hocalar county is located in Inner Western Anatolia of the Aegean Region.Hocalar County is 100 km away from hometown of Afyonkarahisar. It has been established in the southwest of hometown and it is surroundded by Çivril County of Denizli in the South, Sandıklı County of Afyonkarahisar in the east, Sinanpaşa County of Afyonkarahisar in the northeast, Sivaslı County of Uşak in the southwest and Banaz County of Uşak in the northwest.Hocalar County has adhered to Sandıklı County of Afyonkarahisar in the term of management untill 1990. Published in the Official Gazette dated 05.20.1990 on 20 523 3644 enacted a new law which has gained the status of the district, the district has been in 08/21/1991.The area of Hocalar County is 524 km ². 1 town and 14 village totolly 15 residental unit is administratively due to Hocalar County. There are three districts in the the town center. Althoungh villages is located collectively Yeşilhisar Town where was located collectively in the past lies along the valley today. (In 2009) Population is 2317 in Hocalar, 8974 in rual area. Totally there are 11291 people.Hocalar is average height of 1090 meters from sea. Gömü Brook which spills Hamam Stream is in this area. Some Streams goes by Yeşilhisar town gravitates to west and pours to Banaz Stream.Hocalar?s economic is based on agriculture and animal husbandry. But then service sector has been developed. Although there isn?t any industriol estate, repoir workshop has been stated on the graund flor of the houses.