Nonperifal grup taşıyan benzopirrolik bileşiklerin sentezi, karakterizasyonu ve kompleks oluşumlarının incelenmesi
The synthesis, characterization and complex formation of benzopirrolic compounds containing nonperipheral moiety
- Tez No: 290121
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ftalosiyanin, Nonperiferal, Makrosiklik bileşikler, Makrosiklizasyon, Taç eterler, Phthalocyanine, Nonperipheral, Macrocyclic Compounds, Macrocyclization, Crown Ether
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada ilk olarak tetraetilenglikol bileşiğine tosilleme işlemi yapılmıştır. Tetraetilen glikolditosilat, 2,3-disiyanohidrokinon ile reaksiyona sokularak 1,4-Bis{2-[2-(2-(2-toluen-p-sülfoniletoksi)etoksi)etoksi]}-2,3-disiyanobenzen bileşiği elde edilmiştir. Bu elde edilen yeni ürün 1,3-dihidroksibenzen ile makrosiklizasyona uğratılmıştır. Son olarak 33 üyeli olan 1,4,7,10,13,20,23,26,29,32-Dekaoksa[13]para[13]disiyanometasiklofan bileşiğinin kobalt ftalosiyanini sentezlenmiştir.Elde edilen yeni maddelerin yapıları, 1H-NMR, 13C-NMR, IR, UV-vis. ve kütle spektroskopik verileri ile elemental analiz değerleri kullanarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly it was tosylationed tetraetyhlenglycol. 1,4-Bis{2-[2-(2-(2-toluene-p-sulphonyl)etoxy)ethoxy)ethoxy]}-2,3-dicyanobenzene compound was synthesized reaction of between tetraethylenglycol and 2,3-dicyanohydroquinone. This new compound was macrocyclizationed with 1,3-dihydroxybenzene. Finally, cobalt phthalocyanine was synthesized 4,7,10,13,20,23,26,29,32-Dekaoxa[13]para[13]dicyanometacyclophane which it consist of 33 member.Elemental analysis results, spectral data and elemental analysis (1H-NMR, 13C-NMR, IR, UV-VİS. MASS SPECTROSCOPY) for all the new products were consistent with the assigned formulations