Van ekolojik koşullarında farklı ekim zamanı uygulamalarının bazı yazlık kanola (Brassica napus L.) çeşitlerinde verim ve verim öğelerine etkisi
The effect of different sowing time applications on the yield and yield components of some canola (Brassica napus L.) cultivars in Van ecological conditions
- Tez No: 290225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TUNÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kanola, (Brassica napus L.), Çeşit, Ekim zamanı, Verim, Canola, Brassica napus L, Sowing time, Yield
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, 2009 yılında Van ekolojik koşullarında farklı ekim zamanı uygulamalarının bazı kanola ( Brassica Napus L. ) çeşitlerinde verim ve verim öğelerine etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada üç değişik kanola çeşidi ( Gladiatör, Yura ve Licosmos ) üç faklı ekim zamanı ( 1 Nisan, 15 Nisan ve 30 Nisan) denemeye alınmıştır.Denemede bitki boyu, ana dal sayısı, bitkide harnup sayısı, harnupta tane sayısı, harnup uzunluğu, bin tane ağırlığı, tohum verimi, ham yağ oranı, ham yağ verimi, ham protein oranı ve ham protein verimi gibi özellikler incelenmiştir.Araştırma sonucuna göre en yüksek tohum verimi 166.7 kg/da ile ikinci ekim zamanı ( 15 Nisan ) uygulamsında Jura çeşidinden, en yüksek ham yağ oranı ise % 29.53 ile ikinci ekim zamanı ( 15 Nisan ) uygulaması ve % 28.26 ile Gladiatör kanola çeşidinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of different sowing time applicattions on yield and yield components of some canola cultivars in VAN ecological conditions in 2009. The study was arraped in a Split Plot Experimental Design in Random Blocks with three replications at the fields of Yüzüncü Yıl University, Faculty of Agriculture. In the study, three different canola cultivars (Gladiatör, Yura and Licosmos) were sown in three different sowing time (1 April, 15 April and 30 April).In this study, plant height, main branch number, pod number in the plant, seed number in the pod, pod lenght, 1000 seed weight, seed yield, latly crude oil ratio, lately oil yield, crude protein ratio and protein yield were investigated.According to the results of this research, the highest seed yield was found to be 166.7 kg/da in the second sowing time (15 April) from Yura canola cultivar and the highest crude oil rate was found to be 29.53 % and in the second sowing time (15 April) and 28.26 % in Gladiatör canola cultivar.