The characterization of solid waste in Istanbul
İstanbul'daki katı atık karakterizasyonu
  1. Tez No: 290269
  2. Yazar: DENİZ TÜYLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ GÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Atıklar, karakterizasyon, katı atık yönetim sistemi, Solid waste, characterization, solid waste management
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Dünyada kentleşme, nüfus ve gelişen ekonomi hızla arttıkça, oluşan atığın çeşidi ve içeriği artmakda ve çevreye gittikçe zarar vermektedir. Katı atık çevre kirliliğini etkileyen en önemli faktörlerden birirdir ve insan sağlığı için önemli bir tehlike oluşturmaktadır. Katı atıkların en uygun şekilde bertaraf edilmesi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerin uygulanabilirliği için katı atık karakterizasyonun yapılması gereklidir. Karakterizasyon yöntemi kullanılarak atığın çeşidid ve içerirği belirlenmektedir. Istanbul 14 milyon nüfüsuyla Türkiye'nin en büyük şehiridir ve günde 14,000 ton çöp üretmektedir. Bu çalışmada Ümraniye, Üsküdar, Çekmeköy ve Beykoz belediyelerinin katı atık karakterizasyon çalışması yapılmışır. En çok üretilen atık %54, 09'la mutfak atığı yani organik atıkdır. Kış ve yaz mevsimlerinde karakterizasyon değişiklik göstermiştir. Cam, tekstil elektronik atık ve mutfak atığı hariç diğer atıklarda yaz mevsiminde İstanbul'da azalan nüfus nedeniyle azalma görülmüştür. Bunun yanında, sahaların inşaat ve yönetiminin ekonomik değeri, ülkemizdeki bütün yatırım maliyetlerinin geniş bir bölümüne sahiptir. Çalışmada ayrıca dünyanın, Türkiye'nin ve İstanbul'un katı atık yönetim sistemleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As urbanization, population and economic development increases rapidly in the world, the level of the quantity and complexity of generated waste increases and give harm to enviroment day by day. Solid waste is the most important factor that affect the enviromental pollution and poses significant threats to human health. There are various methods to dispose solid wastes properly. Solid waste characterization is neccesary for the application of these methods. The composition and type of the wastes is determined by using characterization method. Istanbul is the biggest city of Turkey with the population of 14 million people and produces 14,000 tones solid waste per day. In this study the characterization of the wastes of Usküdar, Umraniye, Cekmeköy and Beykoz municipalities is performed. The most produced waste is kitchen waste, organic waste, as 54, 09. The characterization showed difference in summer and winter seasons. Expect the glass, textile, kitchen waste and electrical equipments, the content of the other materials decrease in summer because of the decreasing of the population in Istanbul. Also, economic value of the construction and management of the plants have a partial cost in all over the investment costs of our country. In the study, the solid waste management system of the world, Turkey and Istanbul is also discussed.