Antibacterial coating of fabrics with nanofibers
Kumaşların antibakteriyel nanoliflerle kaplanması
- Tez No: 290463
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KİREÇCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: nanolif, elektrospinning, electrospraying antibakteriyel ajanlar, yıkama dayanımı, nanofiber, electrospinning, electrospraying, antibacterial agent, washing resistance
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Mikroorganizmalar ile sürekli temas halinde olan tekstil ürünleri, çürüyen kumaş, fiziksel tahriş, alerjik duyarlılık, toksik tepkiler, enfeksiyon, hoş olmayan koku ve sağlık sorunları gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, tekstilde mikropların istenmeyen etkilerinin kontrolü tekstil sektöründe önemli bir konu haline gelmekte ve tüketicilerin hijyen ve aktif yaşam tarzına olan tutumu yoğun araştırma ve gelişime teşvik ederek antibakteriyel tekstil için hızla artan bir pazar oluşturulmuştur. Antibakteriyel özellik sağlamak için gümüş, gümüş nano partiküller ve ırgasan gibi çeşitli aktif ajanlar kullanılmaktadır. Bu çalışmada, çeşitli antibakteriyel ajanların nanolif polimer çözeltilerine katılarak, elektrospin ve elektrospray yöntemiyle üretilen nanoliflerin ve nano partiküllerin, kumaş yüzeyine bağlanması amaçlanmıştır. Kumaş yüzeyini kaplayan nanolif tabakası çıplak gözle görülmeyecek kadar ince olup, kumaşlara antibakteriyel özellik kazandırmıştır. Klasik metotlara göre, bu yöntemle hammadde tasarrufu sağlanması, daha az çevre kirliliği ve kumaşların antibakteriyel özelliklerini yıkamalara karşı daha uzun süre muhafaza etmeleri amaçlanmıştır. Sonuçlar işlem görmüş kumaşların on yıkamaya kadar antibakteriyel özelliğe sahip olabileceğine göstermiştir. Yıkama öncesi ve sonrası kumaşların antibakteriyel ajanlarını gözlemlemek için elektron mikroskobu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Textiles are in permanent contact with microorganisms, which can cause serious problems, including fabric rotting, staining, unpleasant odours and health concerns ranging from simple discomfort to physical irritation, allergic sensitization, toxic responses, infection and disease. Therefore, the control of undesirable effects of microbes on textiles is becoming an important issue in textile industry. Consumers? attitude towards hygiene and active lifestyle has created a rapidly increasing market for antibacterial textiles, which in turn has stimulated intensive research and development. Various active agents such as silvernitrate, silver nanoparticles and irgasan are used to gain antibacterial properties to fabrics. In this study, nanofibers and nanoparticles were physically bonded to the fabric surface by electrospin and electrospray coating processes. The nanofiber layer coated on fabric surface is invisible thin layer and it gives antibacterial property to the fabric. This method is more economical and ecological due to the less raw material usage and environmental friendly process (no air or water pollution). The results show that the treated fabrics, may have antibacterial activity even after several washing cycles. Electron microscopy was used to observe the antibacterial agents on the fabrics before and after washing process.