Bazı heterosiklik ve aromatik tiyosemikarbazon türevlerinin sentezi, karakterizasyonu ve antibakteriyal aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and antibacterial activity studies of some heterocyclic and aromatic thiosemicarbazone derivatives
- Tez No: 290462
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL İYİDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Thiosemicarbazone, thiosemicarbazide, isothiocynate, antibacterial activity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada tümü orijinal nitelikte olan 13 adet heterosiklik ve aromatik tiyosemikarbazon türevi ve 2 adet tiyosemikarbazit sentezlenmiştir. İzotiyosiyanat türevleri uygun çözücü ortamında hidrazin hidratla muamele edilerek tiyosemikarbazit türevi bileşikler elde edilmiştir. Elde edilen tiyosemikarbazitler heterosiklik yapıda olan aldehitler ve p-sübstitüe benzaldehitlerle reaksiyona sokularak tiyosemikarbazon türevi bileşikler sentezlenmiştir.Bu çalışma kapsamında yapılan tüm reaksiyonlar İnce Tabaka Kromatografisi (İTK) ile takip edilerek, oluşan ürünler uygun çözücüden kristallendirilmiş ve erime noktalarına bakılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin yapıları elemental analiz (C,H,N,S), UV, IR, 1H NMR ve 13C NMR teknikleri kullanılarak aydınlatılmış ve çalışmanın devamında söz konusu bileşiklerin antibakteriyal aktiviteleri, Gram-pozitif: Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis ve Gram-negatif: Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli bakterilerine karşı mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak minimum inhibisyon konsantrasyon (MİK)'ları belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Tiyosemikarbazon, tiyosemikarbazit, izotiyosiyanat, antibakteriyal aktivite
Özet (Çeviri)
In this study all synthesized compounds that thirteen heterocyclic and aromatic thiosemicarbazones and two thiosemicarbazide are original. Isothiocyanate derivatives were treated with hydrazine hydrate in appropriate solvent medium and thiosemicarbazide derivatives were obtained. Thiosemicarbazide derivatives reacted with heterocyclic aldehyde and p-substituted benzaldehyde and thiosemicarbazone derivatives were obtained.All reactions were monitored by Thin Layer Chromatography (TLC) Structures of synthesized compounds have been characterized by elemental analyses (C,H,N,S), UV, IR, 1H NMR and 13C NMR spectroscopies. The antibacterial activities of synthesized compounds were studied against Gram-positive bacteria: Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis and Gram-negative bacteria: Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli by using microdilution method and their minimum inhibition concentration (MIC) were detected.