Thermodynamic and economic analysis of geothermal energy use in hydrogen production and liquefaction
Jeotermal enerjinin hidrojen üretimi ve sıvılaştırılmasında kullanımının termodinamik ve ekonomik analizi
  1. Tez No: 290469
  2. Yazar: CEYHUN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SAİT SÖYLEMEZ, PROF. DR. MEHMET KANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen, jeotermal enerji, hidrojen üretimi, hidrojen sıvılaştırılması, hidrojen ekonomisi, hidrojen maliyeti, Hydrogen, geothermal energy, hydrogen production, hydrogen liquefaction, hydrogen economy, hydrogen cost
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Hidrojen, bazılarınca geleceğin enerji kaynağı olarak görülen ve üzerinde çok sayıda araştırmanın yapıldığı alternatif bir enerji kaynağıdır. Hidrojenin geleceğin enerjisi olabilmesi için yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilmesi, üretim, depolama, taşıma ve kullanımı gibi konulardaki teknik ve ekonomik problemlerin aşılması gerekmektedir. Hidrojen üretiminde kullanılan birçok yöntem vardır. Hem elektrik hem de ısı girdisi gerektirebilen bu metotlarda güneş, rüzgâr ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra nükleer enerjinin kullanımı da üzerinde çokça çalışılan konular arasındadır. Hidrojen sıkıştırılmış gaz olarak depolanabileceği ve taşınabileceği gibi sıvılaştırılarak sıvı fazında çok daha küçük bir hacimde muhafaza edilebilir. Hidrojen sıvılaştırması yüksek miktarda enerji tüketimi gerektiren ve ileri soğutma tekniklerinin kullanıldığı bir işlemdir.Bu tezde, jeotermal enerjinin hidrojen üretimi ve sıvılaştırmasında kullanımının termodinamik ve ekonomik olarak araştırılması yapılmıştır. Bu amaçla hidrojenin farklı üretim ve sıvılaştırma teknikleri incelenerek jeotermal enerjinin kullanımına uygun metotlar tespit edilmiş ve jeotermal enerjinin kullanılabileceği uygun modeller oluşturulmuştur. Bu modeller, bilgisayar ortamında simüle edilerek modellerin termodinamik ve ekonomik analizleri gerçekleştirilmiş ve farklı modeller, termodinamik ve ekonomik performans kriterleri yardımıyla karşılaştırılmıştır. Modellerde hem jeotermal ısı hem de jeotermalden üretilen elektrik girdi olarak kullanılmıştır. Güç üretimi için çift akışkanlı jeotermal çevrim seçilmiştir. Hidrojen üretimi için elektroliz ve yüksek sıcaklıkta elektroliz metotları kullanılmıştır. Hidrojen sıvılaştırmasında ön soğutmalı Linde-Hampson çevrimi kullanılmış ve sıvılaştırma öncesi ön soğutma için absorpsiyonlu soğutma sistemi uygun modellere entegre edilmiştir.Bu sistemlerle geliştirilen 7 modelin termodinamik ve ekonomik analizleri gerçekleştirilerek birim kg ile üretilebilecek ve sıvılaştırılabilecek hidrojen miktarları her bir model için hesaplanmış ve birim kg hidrojenin üretim ve sıvılaştırma maliyeti araştırılmıştır. Bu performans parametrelerinin jeotermal kaynak sıcaklığı ile değişimi incelenmiş ve birim kg başına üretilebilecek hidrojen miktarının jeotermal sıcaklıkla arttığı ve birim hidrojen maliyetinin azaldığı tespit edilmiştir. Toplam maliyet incelemesi sonucunda sıvılaştırma ünitesi olan modellerin toplam yatırım maliyetinin daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçların güneş, rüzgâr ve nükleer gibi diğer enerji kaynaklarının kullanımı ile ilgili literatürden elde edilen sonuçlarla karşılaştırması yapılmıştır. Jeotermal destekli hidrojen üretimi, diğer yenilenebilir kaynaklarla hidrojen üretimine benzer bir performans göstermektedir. Geliştirilen 7 modelin Türkiye'deki jeotermal kaynaklara uygulaması yapılarak, bu modeller yardımıyla Türkiye'deki jeotermal kaynaklardan elde edilebilecek hidrojen miktarları tahmini yapılmıştır. Bu çalışmada yapılan analizler ve elde edilen sonuçlar, jeotermal enerjiden hidrojen üretimi ve sıvılaştırmasının mevcut teknolojilerle gerçekleştirilebilecek uygun bir alternatif olduğunu ve muhtemel bir hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Hydrogen, an alternative energy source, is subject of a lot of research work and some consider it as the energy of the future. If hydrogen is to become the energy of the future, it must be produced using renewable energy sources and the technical and economic problems on its production, storage, transportation, and use should be solved. There are various methods used in hydrogen production. These methods may require both electricity and heat inputs and renewable energies such as solar, wind, hydro and nuclear energy use are being investigated. Hydrogen can be stored and transported either as compressed gas or as a liquid occupying a small volume after being liquefied. Hydrogen liquefaction requires considerable energy consumption and involves advanced refrigeration techniques.The subject of this thesis is the thermodynamic and economic investigation of geothermal energy use in hydrogen production and liquefaction. For this aim, various methods used in hydrogen production and liquefaction are examined, the methods most suitable for geothermal energy use are identified, and appropriate models for using geothermal energy are structured. These models are simulated in computer environment, thermodynamic and economic analyses are done, and these models are compared using thermodynamic and economic performance criteria. When structuring the models, alternatives such as direct use of geothermal heat and/or the use of produced electricity are considered. A binary geothermal cycle is selected for power production. Electrolysis and high-temperature electrolysis are used for hydrogen production and a precooled Linde-Hampson cycle is used for hydrogen liquefaction. Also, an absorption refrigeration system is incorporated into the models for precooling of hydrogen before liquefaction.Seven models are developed and their thermodynamic and economic analyses are performed. The amount of hydrogen production and liquefaction per unit mass of geothermal water and the cost of producing and liquefying a unit mass of hydrogen are calculated for each model. The effects of geothermal water temperature on these performance parameters are studied. It appears that the amount of hydrogen production per unit mass of geothermal water increases and the cost of hydrogen production decreases as the geothermal temperature increases. An economic analysis indicates that the initial costs of the models involving hydrogen liquefaction are higher compared to the models not including liquefaction. The results of this thesis are compared to those involving wind, solar, and nuclear-based hydrogen production. The models developed in this study are applied to the geothermal resources in Turkey, and the potential amounts of hydrogen production are estimated.The results of this thesis indicate that geothermal-based hydrogen production and liquefaction may take an important place in a future renewable-based hydrogen economy as it can be accomplished with the current systems and technology.