Türkiye'deki ilköğretim düzeyindeki eğitilebilir zihinsel engelliler için müzik eğitiminin durumu ve öğretim programı model önerisi
The status of elementary music education for educable mentally handicapped students in Turkey and the proposal of a new curriculum model
  1. Tez No: 290572
  2. Yazar: CEREN ÇAKIR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELİR TECİMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel engelli öğrenciler, zihinsel engelli öğrenciler için müzik eğitimi, müzik eğitimi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'de ilköğretim okullarında öğrenim gören eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilere verilen müzik eğitiminin uygulanan müzik dersi öğretim programı, ders işlenişi ve derslerin işlendiği sınıf ortamı açısından durumunu tespit etmektir. Bu araştırma bir betimsel çalışmadır. Türkiye'deki eğitilebilir zihinsel engelli öğrencilere verilen müzik eğitiminin durum tespiti için, anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın evreni, Türkiye'deki eğitilebilir zihinsel engelliler ilköğretim okullarında bu öğrencilerle Müzik dersi işleyen özel eğitim sınıf öğretmenleri ve müzik öğretmenleridir. Veri toplama aracı olarak hazırlanmış olan anket formları posta yoluyla, zihinsel engelli çocukların eğitim aldığı okullar içerisinde yalnızca eğitilebilir zihinsel engelliler ilköğretim okullarına gönderilmiştir. Araştırmanın yapılacağı okulların belirlenmesi için öncelikle Türkiye'deki 7 coğrafi bölgeden nüfus yoğunluğu en yüksek olan ikişer il seçilmiştir. Belirlenmiş olan illerdeki eğitilebilir zihinsel engelliler ilköğretim okulları, örneklem olarak belirlenmiştir. Anket formları, müzik dersi işleyen sınıf ve müzik öğretmenlerine uygulatıldıktan sonra araştırmacıya posta yoluyla geri gönderilmiştir. Elde edilen verilerin analizi istatistiksel olarak yapılmıştır. Analiz sonuçları ise tablo ve grafikler ile gösterilmiştir. Araştırma sonucunda ileride bu konuda yapılacak çalışmalara katkı sağlamak amacıyla belirlenmiş olan sorunların çözümü ile ilgili öneriler geliştirilmiştir. Ayrıca uygulanmakta olunan müzik dersi öğretim programı ile ilgili öğretmen görüşleri temel alınarak elde edilen veriler doğrultusunda bir öğretim programı model önerisi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study?s primary purpose is stating the overall condition of elementary music education for educable mentally retarded children by investigating the convenience and effectiveness of Elementary Music Curriculum that are applied on the educable mentally retarded students, processing and classrooms of music lessons in Turkey. A survey is carried out to the Music and Special Education teachers who apply the music curriculum in elementary schools for the educable mentally retarded. The survey form is prepared to find out the teachers opinions about the overall and specific expectations in the applied music curriculum, classrooms for music lessons, the facilities about teaching materials, musical instruments and electronic devices for teaching music and process of music lessons in educable mentally retarded children. The survey form consists of multiple choice questions that most of them are structured in Likert Scale. The data provided from the survey is analyzed statistically and the study will be resulted in the development of a model proposal which will be based on the conclusions from the interviews with the Music and Special Education Classroom Teachers.