Çoklu Zekâ Kuramı destekli çok alanlı sanat eğitimi yönteminin öğrencilerin tutum ve performanslarına etkisi
The effects of multi-field-aided method of art education which is supported by Multiple Intelligence Theory on students' attitudes and performance
- Tez No: 290571
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF BAYTEKİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat öğretimi, ÇASEY, ÇZK, Teaching art, MMFAE, MIT
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma; ilköğretim okulları 3.sınıf öğrencilerinin renk bilgisi konusundaki kazanımlara yönelik tutumlarını Çok Alanlı Sanat Eğitimi Yöntemi ? ÇASEY? ve Çoklu Zekâ Kuramı ?ÇZK? ile desteklenmiş ÇASEY'ne göre hazırlanmış ders planlarıyla işleyerek tutum ve performanslarında anlamlı bir fark yaratıp yaratmadığını ölçmek amacıyla hazırlanmıştır.Amaç doğrultusunda; ÇASEY ve ÇASEY'nin ÇZK'na dayalı etkinliklerle desteklendiği kontrol ve deney grupları, 4 saatlik teorik dersin sonunda 2 saatlik uygulama yapmışlardır. Uygulamalar Henry Matisse'in ?Müzik? resminden bir röprodüksiyon olarak planlanmış ve grup olarak çalışılmıştır. Kontrol ve deney gruplarının her ikisi de 5'er çalışma yapmışlardır.Yapılan uygulamaların değerlendirilmesi için; araştırmacı tarafından hazırlanan Renge İlişkin Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Öğrencilerin aldıkları puanlar bilgisayar ortamında SPSS 17. İstatistik paket programında analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Hipotez testleri olarak da non parametrik testlerden Mann Whitney U testinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda yapılan istatistikî çözümlemeler sonucunda; deney grubunun kontrol grubuna göre renk bilgisi konusundaki tutumlarında istatistiksel açıdan olumlu düzeyde farklılaşmalar olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin yaptıkları resimlerin incelenerek performansları değerlendirildiğinde de deney grubundaki öğrencilerin daha iyi performans gösterdikleri saptanmıştır.Diğer bir ifade ile ÇASEY, ÇZK'na dayalı etkinliklerle desteklendiğinde öğrencilerin tutum ve performanslarında olumlu gelişmeler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been prepared to measure if the Method of Multi Field Art Education (MMFAE) creates a meaningful difference in the attitude and the performance of the 3rd Grade students on the subject of Colours which have been delivered with lesson plans conducted according to MMFAE and MMFAE supported by the Multiple Intelligence Theory (MIT).In the direction of this research; the control and research group, that have been supported with MMFAE and MMFAE based on MIT, took 2 hours of practice lessons after 4 hours of theoretical lessons. The applications have been planned as the reproduction of the art piece called ?Music? by Henry Matisse and it was conducted as of group work of 5 students each.The color of Attitude Scale is applied by the researcher for evaluating of the applications.The marks that the students received were analysed using the SPSS 17 Statistical programme. The data was analysed using statistical methods such as numbers, percentages, average, standard deviation. As hypothesis tests the non-parametric Mann Whitney U test has been used.As the result of statistical analysis; it has been concluded that there are positive differentiations on the statistical scale of the subject colours, in favour the research group as to the control group. When the art products, conducted by the students, were examined it is also seen that the research group have shown a better performance than the control group.In other words when the MMFAE is supported with MIT there are positive outcomes on the students attitude and performance.