Kur'an'da alışveriş ahlakı
Trade ethics in the Qur'an
- Tez No: 290823
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, alışveriş, ahlak, The Holy Qur?an, trade, ethics
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yaygınlığı, kişi ve toplum için kaçınılmaz oluşu sebebiyle alışveriş ahlakına dair esasların tespiti son derece önemlidir. Fertlerin bu ilke ve esasları bilmesi ve uygulaması, toplum düzeninin korunması ve ahiret saadetinin temini açısından gerekli mühim bir husustur.Ahlakî ilkelerin belirlenmesinde ilk müracaat kaynağı Kur'an-ı Kerim'dir. Kur'an-ı Kerim, bu hususta doğrudan ve dolaylı olarak yaptığı emir, tavsiye ve düzenlemelerle gerekli olan ahlakî çerçeveyi sunmaktadır.İşte bu tezin amacı ayetlerde ifade edilen genel ve özel hükümlerin ışığında alışveriş ahlakının derli toplu ve sistematik bir şekilde ortaya konulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Trade is inevitable thing for person and society. Therefore, establishing essentials of trade ethics is quite important. Understanding and putting into practise this essentials by people is necessary matter for being protected orderliness of community and obtaining afterlife happiness.The Holy Qur?an is basic origin of information in connecting with determining moral principles. The Holy Qur?an represent needed moral system in this matter by saying some orders, recommendations and preparations directly and indirectly.This aim of thesis is researching trade ethics in the Qur?an systematically by analyzing verses connected with this subject.