Enerji üretimi ve kullanımın çevreye olan etkileri üzerine bir araştırma
Research about the impacts of production and usage of energy to the environment
  1. Tez No: 291058
  2. Yazar: AYLİN TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜNERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Çevre Mühendisliği, Energy, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, fosil yakıtlar, küresel ısınma ve iklim değişimi, çevresel etkiler, alternatif enerjiler, verimlilik, Energy, fossil fuels, global warming and climate change, environmental impacts, alternative energies, fertility
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada enerji üretimlerinin ve kullanımın çevresel etkileri irdelenmiş ve çevresel bozulmaların minimum seviyede tutulması için yapılması gerekenler öneriler halinde sunulmuştur.Sanayi Devrimiyle birlikte fosil yakıtların tüketimindeki artış, yüzyıllardır süregelen ekolojik dengeyi altüst etmiştir. Karbondioksit, metan ve azot oksitler gibi sera gazlarının atmosferdeki konsantrasyonları her geçen gün artmaktadır. Artan bu konsantrasyonlar küresel ısınma ve iklim değişikliği kavramlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Küresel ısınma, iklim değişimlerini beraberinde getirirken; değişen iklim şimdiye kadar görülmemiş pek çok afete zemin hazırlamaktadır. Uzun süren yağışlar ve uzun süren kuraklık dönemleri pek çok canlıyı nesli tükenme noktasına getirirken; insanlar da kasırgalar, sel, kıtlık, açlık, salgın hastalıklar vs. ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu mücadeleler tüm ülke ekonomilerine ağır yükler getirmektedir.Bu kötü gidişatı yaratan insanoğlu ekonomiyi, çevreyi ve geleceği düşünerek alternatif enerji çözümleri üretmektedir. Fosil yakıtlardan daha az zararlı olan enerji alternatifleri halen pahalı oldukları için yaygınlaşmaları ağır ilerlemektedir. Teknoloji gelişip insanlar bilinçlendikçe, maddi yönlerden çok sürdürülebilir dünyanın önemi ön plana alındıkça bu tip enerji sistemleri yaygınlaşacaktır. Bunun yanında verimlilikte yenilenebilir enerjiler kadar önemli bir konudur. Öyle ki, dünyadaki tüm enerjiler maksimum verimlilikte kullanılsa % 40 enerji tasarruf edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this work, production and environmental impacts of energy are requested and added; the precautions to prevent decay of environment with its suggestions are represented.The increase of the consumption of fossil fuels in Industrial Revolution disturbed the balance of ecology that had been under control for centuries. Greenhouse gas emissions such as CO2, methane and nitric oxide are increased consistently. This kind of emissions have caused the new terms like global warming and change of climate. The changes of the climate have paved the way for acts of god (disasters) that have never existed before. Nonstope downfalls and drought have caused extinction of variable creatures while humanbeing has being struggled with hurricane, flood, drought and epidemic diseases. This struggle has damaged the economies of many countries.Humanbeing who has created this destroying process, produce alternative energy solutions attaching importance to environment and future. As alternative energy costs are higher than the others, the usage of these energies has not become widespread enough yet. With the development of technology, consciousness of humanbeing and appreciating the importance of a consistent world, these alternative energies will become widespread. Also fertility is as important as renewable energy. If all of the energy resources are used at the rate of maximum fertility, %40 energy savings can be obtained.