Batı Anadolu'da ceviz bakteriyel yanıklığı etmeni Xanthomonas arboricola pv. juglandis'in tanısı ve entegre mücadele olanakları üzerine bir araştırma
A research on determination of walnut blight disease caused by Xanthomonas arboricola pv. juglandis in Western Anatolia and integrated management facilities
  1. Tez No: 291122
  2. Yazar: MİNE ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ceviz, Xanthomonas arboricola pv. jug¬landis, Pantoea vagans, Pantoea agglomerans, Pseudomonas fluorescens, biyolojik savaş, entegre mücadele, Walnut, Xanthomonas arboricola pv. juglandis, Pantoea vagans, Pantoea agglomerans, Pseudomonas fluorescens, biological control, integrated disease management
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, Batı Anadolu Bölgesinde ceviz üretim alanları gezilerek Ceviz Bakteriyel Yanıklığı Etmeni Xanthomonas arboricola pv. juglandis' in ülkemizde tanılanması, yerli çeşit ve hatlarımıza reaksiyonu ve entegre mücadele olanaklarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Gözlem yapılan 103 ceviz plantasyonunda, ceviz bakteriyel yanıklığı etmeni Xanthomonas arboricola pv. juglandis (Xaj)'in yaygınlık oranı %28,15 olarak saptanmıştır.19 farklı ticari ve yerel ceviz (Juglans regia) çeşit/hatlarının Xaj' ye reaksiyonları koparılmış ceviz meyve ve fidan testiyle araştırılmıştır. Testlenen ticari ceviz çeşitlerinden Chandler, Hartley ve yerel çeşitlerden Şebin meyve ve fidan testlerinde Xaj'ye yüksek düzeyde duyarlılık göstermiştir. Testlenen ticari çeşitlerden Franquette ceviz bakteriyel yanıklığı etmeni Xaj'ye karşı yüksek düzeyde tolerant bulunmuş, bunu Pedro izlemiştir. 28'i sağlıklı ceviz ağaçlarından izole edilen toplam 34 bakteriyel antagonist Xaj'ye karşı biyolojik savaş potansiyelleri açısından in vitro ve in vivo testlerle araştırılmıştır. Sağlıklı ceviz ağaçlarından izole edilen WH- 48/1a ve WH-68 no.lu Pseudomonas fluorescens bv.5 izolatları hem ceviz meyve testinde hem de ceviz fidanlarında ceviz bakteriyel yanıklığı etmeni Xaj'yi başarıyla engellemiştir. WH-48/1a+WH-68 no.lu bakterilerin kombinasyon halinde uygulanmasının teksel olarak uygulanmalarına oranla Xaj'ye karşı daha etkili bulunmuştur. Referans biyolojik preparat olarak testlenen Pantoea vagans strain C9-1 (syn. P.agglomerans C9-1, BlightBan C9-1) de Xaj' nin 3 farklı ceviz çeşidine ait fidanlarında ve koparılmış ceviz meyvelerinde belirti gelişimini başarıyla engellemiştir. Xaj'nin entegre mücadelesine dönük in vivo testler sonucunda, Acibenzolar s- methyl (BION) ve Prohexadione Ca (REGALIS-BASF) uygulamaları da hem teksel olarak hem de bakterilerle kombine edildiğinde hastalık gelişimini engellemede başarılı bulunmuştur. Etkili bulunan bakteriyel antagonistlerin konvansiyonel ve moleküler yöntemlerle (Klasik ve Real-Time PCR) tanısı gerçekleştirilmiş ve WH- 48/1a ve WH?68 no.lu izolatlar Pseudomonas fluorescens, WH?67 ise Pantoea agglomerans olarak tanılanmıştır.
Özet (Çeviri)
It was aimed at this research project to investigate the determination of walnut blight disease caused by Xanthomonas arboricola pv. juglandis on walnut in Western Anatolian Region and find out its reaction to the local varieties and lines and possible ways of integrated disease management for the Xaj. According to the results of survey, isolation and identification tests, the disease prevalency of bacterial blight of walnut, caused by Xanthomonas arboricola pv.juglandis (Xaj) was recorded as 28,15% in the 103 walnut orchards. So, the research was focused on the possibilities of integrated management of bacterial blight of walnut caused by Xaj. In this research, 19 walnut (Juglans regia) cultivars/selected clones were investigated for their resistance to the disease by immature nuts ad seedling tests. According to the in vivo test results on nuts and seedlings of different varieties of walnuts, the commercial cultivars Chandler, Hartley and local cultivar Şebin were recorded as highly susceptible to Xaj, while Franquette was classified as less susceptible, this was followed by cv.Pedro. Totally, 34 bacterial antagonists, which 28 bacterial strains of them were isolated as epiphytes from phylloplane of healthy walnut trees, were screened for their in vitro and in vivo biocontrol activity to Xaj. Pseudomonas fluorescens bv.5 strains WH-48/1a and WH-68, which were isolated from healthy walnut trees, effectively inhibited the development of Xaj the causal agent of bacterial blight of walnut both on immature nut and seedling tests. Application of dual strain treatments of P. fluorescens strains WH-48/1a and WH-68 significantly reduced the incidence of bacterial blight of walnut compared to single strain inoculant. Pantoae vagans strain C9-1 (syn. P.agglomerans C9?1, BlightBan C9?1), tested as reference biocontrol agent against Xaj effectively inhibited the symptom development of bacterial blight of walnut on nuts and seedlings of three different walnut cvs. At the result of in vivo tests on integrated management of Xaj, applications of Acibenzolar s- methyl (BION-SYGENTA) and Prohexadione Ca (REGALIS-BASF) as single or in combined with bacterial strains were successfull in preventing the development of disease. Effective bacterial antagonists have been identified by conventional and molecular methods (classic and Real-Time PCR) and isolates called WH- 48/1a and WH?68 were identified as Pseudomonas fluorescens, while WH?67 as Pantoea agglomerans.