Etlik piliçlerde fizyolojik stresin kan parametreleri ile et kalitesi üzerine etkileri ve ilgili özelliklerin kalıtımı
The effects of physiological stress on blood parameters and meat quality and heritability of these traits in broilers
  1. Tez No: 291132
  2. Yazar: HÜSEYİN CEM GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, et kalitesi, stres, fizyolojik parametreler, kalıtım derecesi, Broiler, meat quality, stress, physiological parameters, heritability
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez projesinde, et kalitesi ve stres parametrelerin kalıtımı ve aralarındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, ROSS 308 etlik damızlıklarına ait 19 horoz ve 152 tavuk kullanılmıştır. Her bir horoza 8 tavuk olacak şekilde pedigri oluşturulmuş ve horoz başına 18-25 civciv olmak üzere toplam 825 civcivde tez çalışması yürütülmüştür. Civcivler 35. güne kadar standart civciv/piliç büyütme koşulları altında yetiştirilmiştir. Otuz beşinci günde piliçler 2 gruba ayrılmış, birinci grupta bulunan 475 adet piliç kontrol olarak korunmuş, diğer gruptaki 350 adet piliçte kronik stres yaratılmak amacıyla yeme 3 gün süre ile her gün 15 mg/kg kortikosteron hormonu eklenmiştir.Oransal bütün göğüs, alt but, kanat ve sırt ağırlığı üzerine grup ve baba etkisi önemli bulunmuş, kontrol grubu piliçlerde sırt ağırlığı dışında oransal parça ağırlıklarının daha yüksek olduğu saptanmıştır.pH24, L* (parlaklık) ve b* (sarılık) için grup etkisinin pH20 ve b* (kırmızılık) için baba etkisinin önemli olduğu saptanmıştır. Stres grubunda çözünme ve pişirme kayıpları ile sertlik kontrol grubuna göre artarken, su tutma kapasitesi gerilemiştir. Stres grubunda tüm kan parametreleri kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Kortikosteron hariç diğer tüm kan parametreleri için baba etkisi önemli olarak saptanmıştır.İncelenen özelliklerden karkas parça ağırlıklarına ait kalıtım dereceleri orta düzeyde tahminlenirken, et kalite özellikleri ve kan parametrelerine ait kalıtım derecelerinin düşük düzeylerde tahminlendiği saptanmıştır.Sonuç olarak, 1). Üzerinde çalışılan popülasyon standart ticari etlik piliçler olmasına rağmen, halen karkas parça ağırlıklarının geliştirilmesi için potansiyel taşıdığı, 2). Kesim öncesi kortikosteron verilerek yaratılan kronik stresin karkas parça ağırlıklarını ve pH24, L*, b*, çözünme ve pişirme kayıpları, sertlik ve su tutma kapasitesi gibi et kalite özelliklerini olumsuz etkilediği 3). Et kalitesi ve stres parametrelerine ait özellikler arasındaki korelasyonun düşük düzeyde olmasına rağmen önemli olduğu saptanmıştır. Strese dayanıklılık için yapılacak seleksiyonun et kalite parametrelerinde kısmen iyileşme sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present thesis aimed to determine heritability of meat quality and stress parameters and correlations between them.. For this purpose, 19 male (sires) and 152 female (dams) broiler breeders from ROSS 308 strain were used to produce a total of 825 chicks. The number of per half-sib family ranged from 18 to 25 chicks from 8 dams/sire. The chicks were reared under standard broiler management programme by day 35.. At the day 35th , chicks were divided into two groups; 475 of chicks were kept as control while 350 of chicks fed a diet supplemented with 15 mg/kg corticosterone hormone for 3 days.There was a significant group and sire effect on relative weights of whole breast, drumstick, wing and back. Control broilers had heavier relative carcass part weights except relative back weight.Group effect was significant for pH24, L* ve b*. The pH20 ve b* was significantly influenced by sire. Higher thawing (TW) and cooking (CK) looses, lower tenderness and water holding capacity (WHC) were obtained in breast meat from stress group compare to those from control. The level of all the blood parameters were higher in stress group than control. Sire effect was significant for all the blood parameters except corticosterone level.While heritability for carcass part weights was moderate to high, heritability for meat quality and blood parameters was low.In conclusion; 1. Although the experimental population was standard commercial broilers, it has a potential to increase carcass part weights 2. Cronic stress created by corticosterone feeding negatively affected carcass part weights and meat quality; texture , pH24, L*, b*, TW, CK, WHC. 3. The correlations between meat quality and stress parameters were significant but low. The results suggested that a selection to decrease stress susceptibility may improve meat quality partly.