Beton dağıtım optimizasyonu
Minimizing the distribution of ready-mixed concrete
  1. Tez No: 291144
  2. Yazar: MİR HEYDAR HASHEMİ
  3. Danışmanlar: PROF. ORHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Out of kilter, optimizasyon, beton dağıtımı, ulaştırma problemi, Out of kilter, Minimizing, Ready-Mixed Concrete distributing, mini-mum cost flow
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kaynakların sınırlı olması ve sanayide yaşanan yoğun rekabet nedeniyle, en az giderle üretim zorunlu olmaktadır. Kentlerin büyümesi ve trafik hacmindeki artış, trafiğin optimizasyonunu gerektirmektedir. Bu çalışmada, en az giderli akım problemlerinin çözümünde yoğun olarak kullanılan Out of kilter algoritması yar-dımıyla, Tebriz kentinde beton dağıtım giderlerinin optimizasyonu yapılmıştır. Tebriz?de bulunan 15 hazır beton santralinden kente bir yıl boyunca yapılan beton iletimi ile ilgili veriler beton santralinden alınmış, kentin içi enlem ve boylam ba-zında 105 bölgeye ayrılmış, bölgelerin santrallere uzaklıkları, bir motoksiklet yar-dımıyla yaklaşık olarak belirlenmiş, uygulama sonucunda, Tebriz kentinde bir yıl-da yapılan beton iletiminde yaklaşık %75 tasarruf elde edilmiştir. Çalışmada hangi beton santraline gereksinim duyulmadığı, bir santralde arıza olması durumunda hangi santrallerin devreye girebileceği gibi darboğazların da çözümü bulunabile-cektir. Çalışmanın verileri doğrusal programlama yöntemiyle de test edilmiş, iki yöntem arasında hesaplama süresi arasında önemli bir fark olmadığı görülmüştür. Değişkenin fazla olması durumunda, aylak, yapay ve artık değişkenlerin artmasıy-la, simpleks yönteminde ortaya çıkabilecek bilgisayar belleğini ve çalışma süresi-ni etkileme sorunları, Out of kilter yönteminin kullanılması ile önlenebilecektir.
Özet (Çeviri)
The limitation of resources, as well as competitive activities, among indus-tries necessitates the production with lowest costs. Also, by expansion of cities and traffic growth, it is inevitable to optimize the transportation of vehicles movements. In this research, the theoretical framework of the Out of kilter algo-rithm, which is used in solution of minimum cost flow problems, has been ex-amined in optimization of Tebriz city?s ready-mixed concrete distribution ex-penses. Information about transmission of concrete in 15 ready-mixed concrete factories in Tebriz from the past year has been gathered from workshops. Tebriz has been divided into 105 zone in terms of latitude and longitude and the distance from each zone to the factories is approximately determined by a motorcycle. Af-ter optimization, Tebriz ready-mixed concrete distribution had saved up to 75% in cost. In this paper one can find out if any factory is placed in wrong area or which other factories should take charge of the blemished factory's duty. Data have been processed by software for comparison and there is not too much variance between the answers. Out of kilter program is suggested for less time of running and less memory usage of a computer instead of Simplex program which has more variables, weak structure and superimposition of variable numbers.