Taşıyıcı hafif beton tasarımı ve çok katlı binalarda kullanımı
Structural lightweight concrete desing and its utilisation in multi-storey buildings
- Tez No: 291187
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİNEL ALVER, YRD. DOÇ. DR. ÖZGE ANDİÇ ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşıyıcı hafif beton, pomza, statik analiz, maliyet analizi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
İlgili Türk Standardına (TS 2511) göre, birim hacim ağırlığı 1900 kg/m3 değerinin altında olup 28-günlük basınç dayanımının 17 MPa'ın üzerinde olan betonlar taşıyıcı hafif beton olarak adlandırılmaktadır. Hafif betonun maliyeti genellikle geleneksel betona kıyasla daha fazladır. Bunun sebebi, hafif agrega ve kimyasal katkılar gibi kullanılan özel malzemeler ve/veya agregayı suya doyurma gibi özel üretim teknikleri olabilir. Ancak, hafif betonla üretilen yapının toplam maliyeti azalan kesitler sebebiyle daha düşük olabilmektedir.Bu çalışmada öncelikle hafif betonlarla ilgili kapsamlı bir literatür taramasına yer verilmiştir. Çalışmanın deneysel aşamasında, iri agreganın bir kısmı yerine hafif agrega kullanılarak üretilen LC20/22, LC25/28 ve LC30/33 dayanımlarında taşıyıcı hafif beton üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, öncelikle Kayseri yöresinden temin edilen uygun malzeme ile istenilen taze ve sertleşmiş beton özelliklerinin sağlanması için uygun tasarım parametreleri belirlenmiştir. Daha sonra uygun karışım oranlarına sahip karışımlar dökülerek üretilen normal ağırlıktaki kontrol betonları (C20/25, C25/30ve C30/37) ile hafif betonların basınç, yarmada çekme, eğilme dayanımları, sertleşmiş beton yoğunluğu, beton?donatı aderansı ile elastisite modülü değerleri belirlenmiştir.Çalışmanın ikinci kısmında, yüksek katlı bir binada taşıyıcı sistemi seçilen C25/30 ve LC25/28 dayanım sınıflarındaki, normal beton ve taşıyıcı hafif beton ile ayrı ayrı üretilmesi durumu ideCAD statik hesap programı ile çözülmüş, betonarme elemanın kesitleri belirlenerek ve normal ağırlıkta beton ile taşıyıcı hafif betondan imal edilen binaların ekonomik açıdan karşılaştırılması yapılmıştır. Sonuç olarak taşıyıcı hafif betonla imal edilen yapıların daha ekonomik olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the related Turkish standard (TS2511), concrete mixtures having unit weight of 1900kg/m3 and the 28-day compressive strength of at least 17 MPa are called structural lightweight concretes. The cost of the lightweight concrete is generally higher compared to the traditional concrete.This can be because of the special materials used like lightweight aggregate and chemical admixtures and/or special production methods like the saturation of the aggregate. However, the total cost of construction produced with lightweight concrete might be lower due to the reduced sections of the structural elements.In this study, a comprehensive literatüre survey of the lightweight concrete was carried out. During the experimental study at the thesis three different structural lightweight concrete mixtures were (LC20/22, LC25/28 and LC/30/33) produced by using lightweight aggregate instead of some part of the coarse aggregate. For this purpose, appropriate designing parameters were determined in order to provide the desired characteristics of the fresh and hardened concrete by using the appropriate material obtained from Kayseri region. Later, the compressive, flexural strengths, ultrasonic pulse velocity the density and modules of elasticity of the hardened concrete, the bond between concrete-reinforcement were determined for the control mixtures (C20/25, C25/30 and C30/37) containing no lightweight aggregate and the lightweight concrete mixtures.In the second part of this study, the problem related to producing the supporting system in a multi storey building seperately with the normal concrete and the structural lightweight concrete İn the classes of C25/30 and LC25/28 was solved by means of IdeCAD,statics calculation programand by determining the sections of the concrete elements, a comparison economically between the buildings made with the concrete having normal weight and the ones with the structural lightweight concrete was made. As a result the buildings made with structural lightweight concrete were determined to be more economical.Key words : Structural lightweight concrete, pumice, statics analysis, cost analysis.