Bazı bor minerallerinin bilyalı değirmende öğütme kinetiğinin incelenmesi
Investigation of some boron minerals grinding kinetics in ball mill
  1. Tez No: 291744
  2. Yazar: DİLEK ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEFTUNİ YEKELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Öğütme Kinetiği, Kuru Öğütme, Kırılma Hızı, Kırılma Dağılım Fonksiyonu, Tinkal Öğütme, Kolemanit Öğütme, Üleksit Öğütme, Kinetics of Grinding, Dry Grinding, Grinding of Tincal, Grinding of Colemanite, Grinding of Ulexite, Spesific Rate of Breakage Function, Breakage Distribution Function
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, endüstride yaygın olarak kullanılan tinkal, kolemanit ve üleksitin öğütme kinetiği araştırılmış olup , Si (Özgül Kırılma Hızı) ve Bij (Kırılma Dağılımı fonksiyon) değerleri tespit edilmiştir. Tinkal, kolemanit ve üleksitin kuru öğütülmesinde 205 mm çapında laboratuar ölçekli çelik bilyalı değirmen kullanılarak kinetik model üzerinde çalışılmıştır. Bu üç mineralin kırılma parametreleri -3350+2360?m, -2360+1700?m, -800+600?m, -600+425µm besleme boyut fraksiyonları kullanılarak belirlenmiştir. Farklı besleme boyutu sınıfındaki tinkal, kolemanit, üleksit mineralinin kuru öğütülmesi işlemi birinci dereceden öğütme kinetiği izlemiştir. Tinkal mineralinin öğütülebilirliği incelendiğinde: Kırka ilçesinden alınan tinkal numunesinin Si ve Bij değerleri Si(ort)=0.400 dk-1, ?= 0.81, ß=4.28, ?=0.70 olarak tespit edilmiştir. Tinkalin öğütülmesi sırasında 6. dakikadan sonra yavaşlama etkisi oluşmaktadır. Kolemanit mineralinin öğütülebilirliği incelendiğinde: Bigadiç ilçesinden alınan kolemanit numunesinin Si ve Bij değerleri ; Si(ort)=0.290dk-1, ?= 0.79, ß=4.60 ?=0.66 olarak bulunmuştur. Kolemanitin öğütülmesi sırasında 6. dakikadan sonra yavaşlama etkisi oluşmaktadır. Üleksit mineralinin öğütülebilirliği incelendiğinde:Bigadiç ilçesinden alınan üleksit numunesinin Si ve Bij değerleri Si(ort)=0.286dk-1, ?= 0.78, ß=4.49, ?=0.70 olarak bulunmuştur. Üleksitin öğütülmesi sırasında 6. dakikadan sonra yavaşlama etkisi oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Standard Si (Spesific Rate of Breakage Function) and Bij (Breakage Distribution Function) parameters of widely used boron industrial minerals such as tincal, colemanite and ulexite were determined.Dry grinding of three minerals were studied with emphasis on a kinetic model using a laboratory size steel ball mill of 205 mm diameter. The breakage parameters of tincal, colemanite and ulexite were determined by using the feed size fractions -3350+2360?m, -2360+1700?m, -800+600?m, -600+425µm. Different feed size class as tincal, colemanite, ulexite ores by dry milling process followed first-order kinetics of grinding. The tincal sample was taken from Kırka and its breakage parameters obtained from the grinding tests were found to be Si ve Bij values ; Si(avr)=0.400 minute-1, ?= 0.81, ß=4.28, ?=0.70 the slowing down effect was seen after the 6 minutes of grinding. Then, the colemanite sample was taken from Bigadiç and its breakage parameters obtained from the grinding tests were found to be Si ve Bij values ; Si(avr)=0.290 minute-1, ?= 0.79, ß=4.60 ?=0.66. the slowing down effect was seen after the 6 minutes of grinding. Finally the ulexite sample was taken from Bigadiç and its breakage parameters obtained from the grinding tests were found to be Si ve Bij values ; Si(avr)=0.286 minute-1 ?= 0.78, ß=4.49, ?=0.70 the slowing down effect was seen after the 6 minutes of grinding.