Bazı rafine bor bileşiklerinin stoneware sırlarında ham olarak kullanılabilirliği
The usability of some refined boron compounds as stoneware glaze
  1. Tez No: 673430
  2. Yazar: MUSA AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA TAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, Chemical Engineering, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cevher, Sır, Frit, Rafine Bor, Ore, Glaze, Frit, Refined Boron
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Ülkemizin önemli cevherlerinden olan bor bileşikleri çeşitli endüstri dallarında kullanılmaktadır. Öz kaynaklarımızdan elde edilen rafine borların ve bor minerallerinin kullanıldığı alanların çeşitliliğini arttırılması, kaynaklarımızın verimli olarak değerlendirilmesi açısından, gerekmektedir. Bu çalışmada; Eti Maden İşletmeleri tarafından elde edilen rafine bor türlerinin belli oranlarda, sır reçetesine girilip sırda ergitici olarak kullanılmıştır. Düşük sıcaklıklarda ergimeyi kolaylaştıran bor mineralleri fritsiz sır yapımına olanak sağlamaktadır. Genellikle düşük sıcaklıklarda sır içerisinde yüksek oranda frit kullanılmaktadır. Frit hazırlama işlemi ayrı bir süreç gerektirdiği için sır maliyetlerini arttırmaktadır. Rafine borların sır içerisinde ergitici olarak kullanılması sır maliyetlerini aşağıya çekmiştir. Ham sır refarans alınarak yapılan çalışmalar ve testlerde, hazırlanan reçeteler, referans sır ile mukayese edilmiştir. Yapılan testler ve analiz sonuçlarına göre ideal rafine bor çeşidinden sır yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the important business uses boron in various industries. The evaluation of boron taken from the core in terms of our benefit from the result, due to the final sources of the minerals obtained, is extremely productive for our evaluation. In this study; Refined boron obtained by Eti Maden İşletmeleri was used as a glaze melter in certain proportions. Low-cost boron mine allows easy construction. A high rate of frit is used in the classification of faults. Frit machining increases grin for a separate process. It has begun to be drawn downwards as a smelter in the glazes of refined boron. In the raw glaze reference studies and tests, the references were compared with the reference. According to the works and analyzes, it was made from the ideal refined boron application.