Denizli ve çameli arasındaki bölgenin derin tektonik yapısının potansiyel alan verisi kullanılarak incelenmesi
Depht structure of the region between tectonics Cameli and Denizli using the investigation of potential field data
- Tez No: 291751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA BİLİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: The Çameli Basin, Gravity anomalies, Magnetic anomalies, 2.5-D Model, 3-D Model, Analytical Signal, Upward Continuation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezde, Denizli ve Çameli Havzası arasındaki bölgenin tektonik yapısının, potansiyel alan verilerinden gravite ve manyetik verilerinin ileri analiz yöntemleri ile değerlendirilerek ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bunlara ilaveten dış odak derinlik dağılımı incelenerek manyetik ve gravite verileri ile birlikte değerlendirilerek, yüzeyde ve/veya olası gömülü çizgiselliklerin ve bölgenin depremselliğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.Gravite ve manyetik anomaliler 2.5 boyutlu ve 3 boyutlu yöntemlerle modellenmiştir. Aynı zamanda Türkiye'nin jeolojik ve tektonik açıdan oldukça karmaşık bir yapıya sahip olduğu göz önünde bulundurulursa yer araştırmalarının bölgesel olarak yapılması gerekir. Bu amaçla genel bir yaklaşımla yapılan Türkiye'nin gravite ve manyetik anomali değerlendirilmesine bölgesel olarak katkıda bulunulmak istenmiştir.Gravite anomali haritalarına ve manyetik anomali haritalarına 1 km'den 5 km'ye kadar yukarı uzanım yöntemi uygulanmıştır. Uzanım haritalarına analitik sinyal uygulanarak, yukarı uzanım analitik sinyal haritaları hazırlanmıştır. 2.5 boyutlu ve 3 boyutlu gravite modelleri oluşturulmuştur. Modelleme sonuçlarından Çameli Havza'sının ortalama 6 km derinliğe sahip olduğu belirlenmiştir.Manyetik anomali haritasına kutba indirgeme, yukarı uzanım ve analitik sinyal yöntemleri uygulanmıştır. Bunun sonuncunda Çameli Havzası ve güneyinde kalan bölgede düşük manyetik anomali değerlerinin bölgede bulunan Mesozoyik, Tersiyer yaşlı kireçtaşı ve kumtaşından kaynaklandığı önerilmiştir.Yüzeyde gözlenen fay haritası ve depremlerin dış odak dağılımı haritasındaki depremler incelendiğinde çoğunlukla yüzeyde gözlenen faylarla uyumlu olduğu gözlenmektedir ve depremler Çameli Havzası ve Denizli çevresinde yoğunlaşmaktadır.ANAHTAR KELİMELER: Çameli Havzası, Gravite anomaliler, Manyetik anomaliler, 2.5-B'lu Model, 3-B'lu Model, Analitik Sinyal, Yukarı Uzanım.
Özet (Çeviri)
In this thesis, aims to determine tectonic structure of Denizli and the Çameli Basin by using advanced analysis methods on magnetic and gravity data obtained from potential field data. Furthermore outside focal depth distribution is considered with magnetic and gravity data to detect surfaced and/or possible buried lineation and seismicity of region.Gravity and magnetic anomalies are modeled with 2.5D and 3D. On the other hand by considering Turkeys complex geological and tectonically structure ground researches should be made regionally. With this approach it has been aimed to contribute the Turkeys Gravity and magnetic anomaly evaluation.Upward continuation maps from 1 km to 5 km are prepared by using magnetic anomaly and gravity anomaly maps. Upward continuation analytic signal maps are prepared by applying analytic signal to the upward continuation maps. 2.5D and 3D gravity models are generated. It is determined from the modeling results that the Çameli Basin has a depth of average 6 km.Magnetic anomaly map examined by using reduction pole, upward continuation and analytic signal methods. As a result, It has been proposed that low magnetic anomaly area, in the Çameli Basin and southern region, are associated with Mesozoic, Tertiary limestone and sandstone.