Güç sistemlerinin elektrodinamik modellemesi
Electrodynamic modeling of power systems
  1. Tez No: 291770
  2. Yazar: MURAT YÜCEDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFAEL HUSEYNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yük modelleri, sistem kararlılığı, fiziksel modelleme, Load models, systemstability, physicalmodeling
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, güç sistemlerinin modellenmesi ve bu modelleme şekillerinden olan elektrodinamik modelleme kullanılarak bir DC motorun çalışması incelenecektir.Güç sistemlerinde kullanılan makinelerin çeşitli çalışma koşullarından nasıl etkilendikleri ve bu etkilenme sonucunda kararlı olarak çalışmaya devam edip edemeyecekleri ancak bu koşullar meydana geldiğinde bilinebilir. Örneğin gerilim dalgalanmalarından veya yükün değişmesinden bizim makinemiz nasıl etkilenecek, bunu ancak bu koşullar gerçekleştiğinde bilebiliriz. Bu çalışmada öncelikle modelleme kavramı incelenmiş. Daha sonra mekanik sistemlerin matematiksel modeli oluşturulmuş ve mekanik sistemlerde kullanılan elektrik makinelerinin matematiksel modeli incelenmiştir. Bu makinelerden DC motorun sistem içerisinde kullanıldığı düşünülerek bir yük modeli oluşturulmuştur.Bu yük modeli makineye uygulanmış ve makinenin bu yüke karşıgösterdiği tepki gözlemlenerek sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis modeling of power systems and using one of these modeling form that electrodynamic modeling a DC motor operation will be researched.Machines used in power systems how affected by variety working conditions and result of this affected whether continue working or not in stable form can be known just when these conditions occur. For example how will affect our machine from voltage fluctuation or load change, we can know this when these conditions occur. In this thesis have been researched modeling consept and then mathematical modeling of mecanical systems have been composed and mathematical model of electrical machines used in mechanical systems have been composed. Assuming DC motor works in system, modeling loads of this motor in computer have been implemented. reaction of machine depending on load have been observationed . the results have been interpreted.