Kablosuz algılayıcı ağlarla yaşamsal işaretlerin takibi
Vital signs monitoring with wireless sensor networks
- Tez No: 291769
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ TÜRKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: algılayıcı, kablosuz sensör ağ, protokol, sensor, wireless sensor network, protocol
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Sanayiden ev kontrol sistemlerine kadar çok geniş alanda uygulamaları mevcut olan RF tabanlı haberleşme sistemleri, birbirinden bağımsız olarak çalışan ve farklı ortamlardaki ısı, ışık, basınç, nem titreşim gibi fiziksel veya çevresel koşullara ait verilerin ölçülüp kablosuz olarak iletimini sağlayan kablosuz algılayıcı ağlarının da (Wireless Sensor Network) temelini oluşturur.Uzaktan ölçüm sistemleri, çeşitli ölçüm noktalarındaki verilerin ölçülüp bir merkeze aktarılması amacıyla geliştirilmiştir. Bu sistemler özellikle medikal alanda kullanılmaya başlanmasıyla tele tıp kavramı ortaya çıkmıştırBu çalışmada hastalara ait tansiyon, nabız ve ateş verilerini ölçen ve bu verileri ISM bandındaki 915 MHz frekansında bilgisayara bağlı ana düğüme ileten birbirinden bağımsız olarak çalışan algılayıcı devreleri geliştirilmiştir. Her bir algılayıcı düğümü için, kendi içerisinde Vücut Alan Ağı (Body Network Area) olarak bilinen PIC 16F876 mikro denetleyici temelli I2C seri haberleşme standardını kullanan bir kablolu haberleşme ağı geliştirilmiştir. Burada, hastalar üzerine bağlı algılayıcı düğümleriyle ana düğüm arasındaki kablosuz haberleşme ağı görsel programlama dili VB6.0 ortamından geliştirilen yazılım tarafından yönetilmekte ve verilerin takibi yine bu program aracılıyla yapılmaktadır.Çalışmada, verilerin doğru bir şekilde iletilip iletilmediği de doğrulama yöntemleriyle test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
RF based communications systems which have wide range of applications from industry to home control systems are the basis of wireless sensor networks that work independently from each other .They measure data such as heat, light, pressure, humidity, vibration in different environments and transmit using wireless way.Remote measuring systems are developed with the aim of measuring data from different points and transmitting them to a certain centre. The concept of tele medicine has been emerged when these systems were being used especially in medicine.In this study sensor circuits which measure patient?s vital signs such as blood pressure, heat, pulse and transmit vital signs wirelessly in 915 MHz frequency have been developed. Each sensor circuits have a wired network that are called BAN and consist of a PIC16F876 micro controller. Working of the BAN is based on I2C serial communication standard. Wireless communication network is managed by a computer software that has been developed using VB6.0.RF communication test has been done to verify developed wireless communication protocol.