Bazı Schiff bazları ve Mn(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) komplekslerinin nükleolitik aktivitelerinin incelenmesi
Determination of nucleolytic activities of some schiff bases and Mn(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) complexes
  1. Tez No: 291782
  2. Yazar: HÜLYA AĞIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL SANDALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleolitik aktivite, Schiff bazı, interkalasyon, kimyasal nükleazlar, Nucleolytic activity, schiff base, intercalation, chemical nucleases
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Rize Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Daha önce yapılan çalışmalarda bazı Schiff bazları ve iki değerlikli metallerle sentezlenen komplekslerin DNA zincirleri üzerinde nükleolitik aktivite gösterdikleri tespit edilmiştir. Bu aktivite aynı zamanda anti-tümör, anti-fungal ve anti-bakteriyel etkilere sebep olur.Bu çalışmada; Schiff bazı olarak amino triazol, etanol amin, glisin ve fenil aminoasitlerinin ligandları ile iki değerlikli metal olarak Ni(II), Zn(II), Cu(II) ve Mn(II) metalleri kullanılarak yeni sentezlenen 20 adet Schiff bazı metal kompleksinin dairesel DNA'yı parçalayabilme yeteneklerinin olup olmadığı, bu etkileşimin metal iyonuna, etkileşim periyoduna ve çeşitli ortam şartlarına bağlı olup olmadığı, DNA parçalama işlemlerinde bir seçiciliklerinin (kırık ya da lineer form oluşturmak gibi) olup olmadığı incelenmiştir. Sonuç olarak bazı komplekslerin nükleaz mimiği olabileceği tespit edilmiş ve bu komplekslerle ilgili farklı nükleolitik aktiviteler için gerekli çalışma şartları optimize edilmiştir.Bu amaçla; dairesel DNA kaynağı olarak E.coli DH5? hücrelerinden pUC18 plazmiti kullanıldı. Yeni sentezlenen 20 adet Schiff bazı-metal kompleksi [ 1) ATR-Ni, 2) Fenil-Cu, 3)ETA-Cu4, 4) Gli, 5) ETA, 6) ETA-Cu, 7) ETA-Zn, 8) Fenil, 9) Gli-Mn, 10) ATR-Zn, 11) ATR-Mn, 12) Gli- Ni, 13) Gli-Cu, 14) Fenil-Ni, 15) Fenil-Zn, 16) Gli-Zn, 17) ATR-Cu,18) Fenil-Mn, 19) ATR, 20)ETA-Ni ] DMSO'da çözülerek 1 mM'lık solüsyonlar hazırlandı. Reaksiyonlarda tampon çözelti KHPO4 (pH: 5.0-7.5) ve Tris-Base (pH: 8.0-10.0) kullanıldı. Kompleks, plazmit DNA, tampon çözelti ve su ile hazırlanan reaksiyon ortamına pH, sıcaklık, konsantrasyonu ve reaksiyon süresinin etkisi incelendi. Komplekslerin 10 tanesinde farklı özelliklerde nükleolitik aktivite saptandı.Elde edilen sonuçlar çalışılan 20 kompleksten 10 tanesinin nükleolitik aktivite gösterdiğini ortaya koyar. ATR-Ni ve TE-ETA-Ni kompleksleri belirlenen ortam şartlarında nükleaz mimiği olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Determination of Nucleolytic Activities of Some Schiff Bases and Mn(II), Ni(II), Cu(II) and Zn(II) ComplexesIn recent studies, it has been determined that complexes, synthesized by some Schiff bases and divalent metals, show nucleolytic activity on DNA strand. This activity also provide anitumour, antifungal and antibacterial effects.In this study; it has been examined that newly synthesized Schiff bases and their complexes, whether have ability of circular DNA hydrolyzis, depend on metal ion, interaction period or a variety of conditions, have selectivity for circular DNA hydrolyzis ( for example create nicked or linear form). As a result, it has been determined that some of these 20 complexes can be mimic of nuclease and studied conditions have been optimised for different nucleolytic activities for these complexes.For the purpose of this study; we used pUC18 plasmid DNA, that have been isolated from E.coli DH5? cells, as circular DNA source. 1mM concentration of solutions of newly synthesized 20 Schiff base-metal complexes [ 1) ATR-Ni, 2) Fenil-Cu, 3)ETA-Cu4, 4) Gli, 5) ETA, 6) ETA-Cu, 7) ETA-Zn, 8) Fenil, 9) Gli-Mn, 10) ATR-Zn, 11) ATR-Mn, 12) Gli- Ni, 13) Gli-Cu, 14) Fenil-Ni, 15) Fenil-Zn, 16) Gli-Zn, 17) ATR-Cu,18) Fenil-Mn, 19) ATR, 20)ETA-Ni.] have been prepared by been solving in DMSO. KHPO4 (pH: 5.0-7.5) ve Tris-Base (pH: 8.0-10.0) are used as buffer in reaction. It has been investigated that effects of pH, temperature, concentration and reaction time on medium of reaction, prepared by using complex, DNA, buffer and water. It has been detected that 10 of these complexes have different nucleolytic activity.The results obtained prove that 10 of these complexes show nucleolytic activity. The complexes ATR-Ni and ETA-Ni have been suggested as mimic of nuclease.