Tetra((1-hidroksiimino-metilnaftalen?2-iloksi)metil)eten ve homo-dinükleer metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu
Synthesis, characterization and properties of tetra ((1-hyd-roxyimino-methylnaphthalen-2-yloxy)methyl) ethene and its homo-dinuclear metal complexes
- Tez No: 291781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM SERBEST
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tetraoksim, homo-dinükleer metal kompleksleri, sentez, karakterizasyon, özellikler, Tetraoxime, Homo-dinuclear metal complexes, Synthesis, Characterization, Properties
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Rize Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Tetra((1-hidroksiiminometilnaftalen-2-iloksi)metil)eten (THİMNİOME), H4L, 2-hidroksi-1-naftaldehit, tetra(bromometil) eten ve hidroksilamin hidroklorit reaktifleri kullanılarak iki adımda sentezlendi. DİMNİOM ve dinükleer metal komplekslerinin karakterizasyonu elementel analiz, IR, 1H- ve 13C NMR, UV?vis, kütle spektroskopisi (ESI), molar iletkenlik ve manyetik duyarlılık ölçümleri ile yapıldı.Tetraoksim ligandı (THİMNİOME)'nın elde edilen veriler ışığında, her bir metale iki eterik oksijen, iki azometin (C=N) azotu ve aksiyal perklorat oksijeni üzerinden koordine olmak sureti ile yalancı kare piramit geometride homo- dünükleer Ni(II), Cu(II), Zn(II) kompleksleri oluşturduğu gösterilmiştir.Molar iletkenlik ölçümleri komplekslerin elektrolit olmayan doğasını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Tetra((1-hydroxyiminomethylnaphthalen-2-yloxy)methyl)ethene (THIMNYOME), H4L, was synthesized by the agents of 2-hydroxy-1-naphtaldehyde, tetra(bromomethyl) ethene and hydroxylamine hydrochloride in two steps. Characterization of THIMNYOME and its dinuclear complexes was made by elemental analyses, IR, 1H- and 13C NMR, UV?vis, electrospray ionisation mass spectra, molar conductivities and magnetic susceptibility measurements.In the light of these results, it was suggested that the ligand coordinate to each metal atom by the two ether oxygen, two nitrogen atoms of oxime imine (C=N) and an axial oxygen of perchlorate to form pseudo square-pyramidal complexes with Ni(II), Cu(II) and Zn(II).Molar conductivity measurements reveal that all the complexes are non-electrolytes.